fbpx

Waclaw lurade döden i Auschwitz

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz av sovjetiska trupper. År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag för förintelsens offer. I dag går mina tankar till hur vårt hjälparbete började.

Någon gång under sommaren 1961 lärde Karin och jag känna en polack – Waclaw Rosowski – som suttit i Auschwitz i nästan 5 år och överlevt förintelsen i detta utrotningsläger. När vi en gång frågade honom hur han stod ut under denna långa tid, svarade han:
– Jesus har aldrig någon gång varit mig så nära, som under dessa år. 

Waclaw räddades till Sverige med en av Bernadottes vita bussar och kom så småningom till Linköping, där vi kom i kontakt med honom. Han använde alla sina tillgångar till att bekosta paket till vänner i Polen, som med åren blev fler och fler. Tillsammans med många vänner hjälpte vi honom under 20 år att berika paketen med begärliga produkter som kaffe, te, socker, ris m.m.

1981 fick svenskar visumfritt besöka Polen och då var det många, som reste dit med hjälpsändningar. Waclaw frågade oss då om vi inte kunde be om en kollekt i vår kyrka – Vikingstads Missionsförsamling – för att finansiera en hjälpresa till hans hemförsamling – en baptistförsamling i staden Lublin i Polen.

Så blev det. Och i oktober 1981 gjorde vi vår första resa med bil och släpfordon lastade med livsmedel, kläder och skor. Resan blev mycket strapatsrik, men den klargjorde för oss att Gud hade kallat oss till ett uppdrag, ett uppdrag som vi ännu inte sett slutet av. Men vi är djupt tacksamma att vi fått nåden att tillsammans med många andra få vara Hans händer och fötter.

1991 bildades föreningen Hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta. Idag arbetar vi främst i de östra delarna av Europa där vi ger materiellt och ekonomiskt bistånd till utsatta medmänniskor. Hjärta till Hjärta driver även fyra stycken second-handbutiker i Kisa, Linköping. Mjölby och Motala.

Fångdräkten som Waclaw Rosowski bar i koncentrationslägret hänger numera på en hedersplats på Hjärta till Hjärtas huvudkontor i Linköping. Den är en påminnelse om varför vårt arbete började och en påminnelse om att vi alltid ska stå upp mot antisemitism, rasism och främlingsfientlighet.

Text: Sixten och Karin Widerstedt

I den bifogade PDF-filen kan ni läsa mer om Waclaw Rosowski och om hur han kom att lära känna och inspirerar Sixten och Karin Widerstedt att starta föreningen Hjärta till Hjärta.

Download (PDF, Unknown)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge