fbpx

Vem är vår uppdragsgivare?

Följande anförande höll Hjärta till Hjärtas direktor Anders Holmefur under ett möte för politiker, diplomater, hjälparbetare och speciellt inbjudna gäster på den svenska ambassaden i Bukarest 28 oktober.

Fru ambassadör och alla deltagare i seminariet: Hjärta till Hjärta är en frivilligorganisation som drivs av enskilda medlemmar i syfte att möte behoven hos fattiga och förtvivlade människor. Efter revolutionen 1989 startade Hjärta till Hjärta barnhemmet Casa Blanca för att möta behoven hos de övergivna och utsatta barnen. Senare utvecklades detta med familjestödsprogram och stöd till äldre i Bukarest, Craiova-regionen samt Caransebes.

Men från första början var den en överlevande från Andra världskrigets koncentrationsläger som ledde oss att påbörja hjälpsändningar till Polen. Sixten och Karin Widerstedt kom i kontakt med Waclaw och snart fylldes deras garage och vardagsrum med livsmedel, kläder och annat som behövdes. I februari tilldelades Sixten Widerstedt Tacksamhetsmedalj av Europeiskt Solidaritetscentrum i Gdansk. När Polens konsul överlämnade medaljen till Sixten på landshövdingens slott kommenterar han:
– Jag har aldrig hjälpt en människa för att jag ska få en medalj. Gud sände en man i min väg som behövde hjälp, och mitt hjärta kunde inte säga nej!

Vi befinner oss i en liknande situation idag: Vi kan inte säga nej till fattiga människor i en desperat situation. Sverige har en lång tradition av solidaritet. Många av oss har släktingar som tvingades lämna fattig-Sverige för att inte svälta ihjäl. En färd på okänt hav ledde till en ny livsförsörjning. Hur kan vi i solidaritetens namn finna möjligheter att hjälpa? Vad blir vårt svar på dessa människors utanförskap och utsatthet? En hjälpande attityd är kanske inte tillräckligt?

Hjärta till Hjärta strävar efter att inte bara hjälpa utan jobba mer med utvecklingsinsatser. Detta bör ske i samverkan med andra aktörer och det bör ha ett långsiktigt perspektiv. Självklart måste vi vara beredda på akutinsatser till hungrande människor som lever under extrem fattigdom. Vi måste också ställa oss frågan: Vem är Hjärta till Hjärtas uppdragsgivare? Vem talar om för oss vad vi ska göra? Vem talar om för oss att vi uppfyller vårt uppdrag och syfte? Vi har både stadgar och styrelse som anger vår inriktning, därtill även en del erfarenheter.

Men vi måste också lyssna till mottagarna av vår insats. Vi måste finna vägar att möta dem på en gräsrotsnivå, dvs lokalt och individuellt. Jag har en stor tilltro till den enskilda människans inneboende kapacitet. Och med stöd av olika resurser kan vi finna vägar till utveckling. Därför måste vi lyssna till den nödställde och tillsammans söka vägar till förändring och utveckling. Sådant var Jesu bemötande. Den uppståndne Kristus möter de förvirrade och desillusionerade lärjungarna vid stranden. En större teologisk debatt om uppståndelsens verklighet eller ondskans inflytande över mänskligt liv, kunde varit på sin plats. Istället ställer Jesus frågan: – Har Ni något att äta? Kanske är det i just denna fråga den djupaste teologin skapas!

På samma sätt måste vi möta de utsatta människorna idag. Med respekt och i en gemensam analys av situationen. Då kan vi finna möjligheter för dessa människor att återvända hem, men också att stanna kvar i sin hemmiljö och inte tvingas bort. Tillsammans kan vi förändra.

Text: Anders Holmefur, Direktor Hjärta till Hjärta 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge