fbpx

Utbildningsinsatser i Lettland

Marija är en av gymnasiestudenterna i projektet Utbildning Lettland. Ett program där ungdomar från ekonomiskt utsatta familjer får en möjlighet att utbilda sig vidare efter grundskolan. 1 september börjar Marija sitt tredje år på gymnasiet.

Marijas familj bor i ett område på landsbygden. För en besökare blir upplevelsen något av en nostalgitripp ca 100 år tillbaka i tiden även om det finns elektricitet osv. Familjens enda inkomst är mammans sjukpension. Utan stöd från givare i Sverige skulle Marija inte ha kunnat fortsätta att gå i skolan efter grundskolan. Alternativet hade varit att försöka hitta ett arbete efter nian och på så sätt försöka försörja sig och sin familj. Ingen lätt uppgift. Nu öppnas fler möjligheter till förändring.

I ett brev skriver Marija följande:
”Jag har precis slutat andra året på Riga State Technical College! Det ekonomiska stöd jag får från Hjärta till Hjärta är enda möjligheten för mig att gå utbildningen. Mina föräldrar har en väldigt liten inkomst och därför kan jag inte räkna med stöd från dem. Jag måste klara mig själv. Och jag försöker mitt allra bästa. Under det andra året erkände även skolan mina prestationer och jag fick ett stipendium. Stödet från Hjärtat och stipendiet är de enda ekonomiska resurser jag har. Jag klagar inte över min situation. Jag är glad att jag kan studera och att jag har valt att studera Commercial Science.

Jag försöker leva ekonomiskt. Måndag till fredag bor jag i ett studentrum med två andra tjejer. Fredag kväll reser jag hem för att komma tillbaka på söndagskvällen eller tidigt på måndagsmorgonen. Jag kan laga min egen mat på studentboendet men på skolan måste jag köpa min lunch. Pengarna jag får används också till skolmaterial – böcker, skrivmaterial och så vidare. Om det är möjligt att spara lite pengar så har jag också råd att köpa något klädesplagg.

Det går bättre och bättre i skolan. Det andra året har varit mycket tuffare än det första men jag pluggar och kämpar – och då går det! Jag har lärt mig så många nya saker och med ert stöd hoppas jag kunna fortsätta studera. Jag är så tacksam för er hjälp!
Med respekt;
Marija”

Vill Du vara med och bygga Lettlands framtid? Stöd Marija och andra barn och ungdomar i våra projektälnder genom att en gåva till Hjärta till Hjärtas utbildningskampanj 2016
Du kan även Swisha Din gåva till 123 196 33 47 märk gåvan med “UTB 2016”

Text: Hanna Andersson, Hjärta till Hjärta

*Marija heter egentligen något annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge