fbpx

Till minne av Zigenarnattens offer i Auschwitz-Birkenau

Natten mellan den 2 och 3 augusti är känd som den så kallade “Zigenarnatten”. För 72 år sedan beordrade SS chefen Heinrich Himmler att de sista kvarvarande romerna i dödslägret Auschwitz-Birkenau skulle dödas. Den 2 augusti är numera en officiell minnesdag över förintelsens romska offer.

Fram till natten mellan den 2 och 3 augusti hade romernas område i förintelselägret varit fylld med sång och dans. Trots alla umbäranden valde romerna att låta sången och musiken föra med sig glädje i sorgen och hopp i hopplösheten. Men den natten tystnade musiken i dödslägret och 3000 romer forslades bort och fick möta döden i nazisternas gaskammare. Man vet inte exakt hur många romer som mördades under andra världskriget. Nazisterna förde inte noggrann bok på hur många romer som dödades och därför kan man bara uppskatta antalet offer. Man tror att någonstans mellan 500 000 – 800.000 romer mördades av nazisterna och deras kollaboratörer under kriget. Förföljelsen av romer borde ha upphört efter nazitysklands fall 1945.

Men förföljelsen av romer upphörde inte. Den fanns kvar under ytan några år innan den blossade upp igen. Idag får romer utstå kollektiva bestraffningar. Deras mänskliga rättigheter kränks runt om i Europa bara för att de är romer. Värst är situationen i Ungern och på Balkan där romer behandlas som andra klassens medborgare och utsätts för den övriga befolkningens fördomar, hån och förakt. Antiromismen har ökat i Sverige. Romer från Bulgarien och Rumänien som kommit hit i en desperat jakt på utsätts för hot och våld. Enligt polisen har hatbrotten mot romer ökat markant de senaste åren.

Vi måste göra upp med vår mörka europeiska historia. Låt oss stå upp för alla människors lika värde och rättigheter! Vi måste försvara och befästa grundfundamenten i den europeiska demokratin och i vårt gemensamma samhällsbygge: Frihet, Jämlikhet och Broderskap!

Hjärta till Hjärta vill vara med och förändra attityderna till romerna. Utanförskapet och fattigdomen kan brytas. Vår organisation driver långsiktiga biståndsprojekt i Bulgarien och Rumänien. Vi vill lyfta romer och andra utsatta människor ur fattigdom och förtryck. Men för att lyckas behöver vi hjälpas åt! Ensam är inte stark men tillsammans kan vi!

Klicka här för att ge en gåva till Team Roma-projektet
Klicka här om du vill bli månadsgivare för Team Roma-projektet
Du kan även Swisha din gåva till 123 196 33 47 märk gåvan med “Team Roma”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge