fbpx

Tiggeriförbud är inte rätt väg att gå

Hjärta till Hjärtas medarbetare har varit i kontakt med hundratals fattigdomsmigranter som tigger i Sverige. Den första frågan de allra flesta ställer till oss är: “Seful, nu ai un loc de munca pentru mine?” som fritt översatt betyder Chefen, har du inte något arbete till mig? Man vill inte tigga utan arbeta.

En del av fattigdomsmigranterna har tidigare gästarbetat i södra Europa. Men utan språkkunskaper och i många fall inte med någon utbildning överhuvudtaget är chanserna minimala för att man ska finna arbete i Sverige eller i hemlandet. Vår organisation har bidragit till att skapa arbetstillfällen – praktiska, enklare jobb i både Bulgarien och Rumänien. Vi vill utöka dessa insatser och arbeta strategiskt med insatser för hemvändande.

Även om Hjärta till Hjärta har fått vara med och skapa arbetstillfällen i de båda länderna är vi medvetna om att det behöver skapas miljontals arbeten med löner som det går att leva på för att råda bot på den stora arbetslösheten och fattigdomen bland framförallt den romska minoriteten i Bulgarien och Rumänien.

Förbud är inte rätt väg att gå. I Österrike har man infört lokala tiggeriförbud. Antalet fattigdomsmigranter har inte minskat och samhället satsar resurser på att bötfälla och även döma tiggare till fängelse. I den österrikiska staden Salzburg kan det räcka att några fattigdomsmigranter pratar med varandra för att polisen ska bötfälla dem med misstanke om organiserat tiggeri. Sverige bör inte följa Österrikes exempel och ytterligare stigmatisera en redan utsatt grupp och satsa resurser på att lagföra och döma personer som tigger.

Fattigdomsmigranterna som kommit till Sverige har gjort det som en sista desperat utväg för att försöka få tag på pengar till sig själva och sina barns försörjning. Om de kunnat försörja sig på annat sätt hade de inte åkt iväg. Det är viktigt att vi arbetar tillsammans för att i större skala skapa arbetstillfällen i hemländerna istället för att prata om att införa tiggeriförbud.

Klicka här om du vill vara med och skapa arbetstillfällen för utsatta EU-medborgare i Bulgarien och Rumänien genom Team Roma-projektet
Klicka här om du vill bli månadsgivare för Team Roma-projektet
Du kan även Swisha din gåva till 123 196 33 47 märk gåvan med “Team Roma”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge