fbpx

Slavliknande arbetsförhållanden i Lettland

Vår samarbetsorganisation Mission Pakāpieni i Lettland fick följande brev som skrivits av en ensamstående 4-barns mamma som har det riktigt tufft på jobbet. 

Jag har ett arbete, men samtidigt som jag är glad över jobbet så finns det även en mörk sida av det. Min chef är hemsk och han kallar oss anställda vid namn som jag inte ens vill nämna. Han förödmjukar oss inför andra med ord som jag väljer att censurera. Det är inte lätt för mig och ibland drar jag mig undan till toaletten där jag kan gråta ostört, efter det tvättar jag mig i ansiktet och går tillbaka och fortsätter arbeta och låtsas om ingenting har hänt. Om vi gör fel i arbetet ställer sig chefen och skriker ut okvädingsord över oss så att saliven sprutar. Han slår oss inte men han slänger saker omkring sig i vredesmod när han blir arg och vi får hålla oss undan för att inte träffas. 

Helst av allt skulle jag vilja säga upp mig men jag har inte något annat val än att stanna kvar, jag måste betala mina räkningar och se till så att mina barn kan äta sig mätta. Jag har sökt ett annat arbete som jag hoppas att jag får men jag väntar fortfarande på svar. Kraven på oss arbetare är omöjliga att uppfylla, jag tror att man måste vara en robot för att uppfylla alla krav. Om allt går som planerat och jag inte gör några fel tjänar jag 2700 kronor i månaden. Men om jag gör misstag eller jobbar för sakta, i chefens ögon, får jag bara 1800 kronor. Jag vet inte hur jag ska klara av det men samtidigt behöver jag ett arbete, för utan det har jag inte råd att leva och skulle kunna förlora min lägenhet och mina barn. 

Kvinnans situation är tyvärr inte så ovanlig i vårt land. Vi stöter ofta på personer som behandlas illa på sina arbetsplatser. Deras löner är ofta lägre än avtalat och de får jobba övertid utan kompensation. Arbetsmarknaden i Lettland påminner många gånger om rent slavarbete.

Om du vill stödja Hjärta till Hjärtas arbete i Lettland kan du sätta in en gåva på BG 900-7857 eller Swisha den till 123 196 33 47 märk gåvan med “Lettland”

Här kan du läsa mer om Hjärta till Hjärtas arbete i Lettland: http://hjartatillhjarta.se/lettland/

Text: Mission Pakāpieni
Foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge