fbpx

Julreportage – Roman återförenades med sin familj

När man träffar Roman som är en lugn och ödmjuk person är det svårt att tro att han har tillbringat större delen av sitt liv i fängelse. Det är svårt att förstå att han har varit en förhärdad brottsling som begått brott efter brott utan ånger. Men trots sin brutala bakgrund fanns det människor som brydde sig om honom och ville ge honom en andra chans i livet.

Roman blev tagen av polis och efter rättegången hamnade han i ett högriskfängelse där han fick sona sina brott. Hans liv tycktes förlorat och hans framtid låg bakom lås och bom. Några av hans medfångar var kristna och de försökte få med honom till fängelsekyrkan. Roman tyckte att Gud var en enda stor lögn. Men tack vare den äkta tron som han såg i sina medfångar började hans åsikter att ändras speciellt efter att han fått ta del av många vittnesbörd om medfångar som blivit helade från olika krämpor.
– Så många människor kan inte ljuga, sa Roman.

Livet bakom murarna var tufft för Roman gång på gång tappade han fotfästet i tillvaron. Hans sista hopp för ett lyckligt liv utanför murarna efter avtjänat straff var hans älskade hustru Galina och deras lilla dotter. Men hon var så besviken på honom, trött på ensamheten och att hon inte fick träffa honom så ofta att hon beslutade sig för att separera från honom. När Roman fick reda på hennes beslut drabbades han av en outhärdlig hjärtesorg. Att förlora sin älskade fru och sin dotter var ett mycket hårt slag för honom. För första gången i sitt vuxna liv vände han sig till Gud i bön och han bad att Gud skulle återförena honom med sin fru och dotter.
– Gud de säger att du finns. Nu är det dags för dig att visa det för mig. Gud hörde hans bön.

En volontärgrupp från projekt Christmas Angel Tree (CAT) som drivs av Fängelsemissionen i Ryssland besökte fängelset. CAT-projektet syftar till att återupprätta relationerna mellan fängslade föräldrar och deras barn samt respektive. Roman tackade ja till att delta i projektet och med hjälp av volontärerna kunde han skicka en hälsning och en julklapp till sin lilla dotter. Galina blev mycket förvånad över hälsningen och hade svårt att tro att den var på riktig med tanke på hur Roman hade betett sig mot dem tidigare. Volontärerna berättade för henne att Roman hade blivit kristen och var som en ny människa och att han längtade efter sin familj.

Galina bestämde sig för att återuppta kontakten med Roman och hon träffade honom i fängelset.
– Han hade förändrats så mycket att det kändes som om det var två olika personer. Hans karaktär, vanor och hur han behandlade mig hade förändrats, sa Galina om sin make.
Roman visade tydlig ånger över vad han gjort mot sin fru och sin dotter och han längtade efter att leva ett normalt liv utan kriminalitet och vrede. Roman började be och efter ett tag stämde Galina in i bönen.

Sakta men säkert började deras relation att återställas. Det fanns många utmaningar som de behövde gå igenom men genom uppriktig förlåtelse och ånger förändrades deras attityder mot varandra. Tack vare stödet från volontärerna från Christmas Angel Tree och Galina gick Roman från mörker till ljus. Roman som tidigare haft svårt att tygla sin vrede och ofta fick utbrott blev en mönsterfånge. Med tiden släpptes han från fängelset och återförenades med sin familj. Nu har Roman och Galina en varm relation och han är en bra pappa till sin dotter. De går regelbundet till kyrkan och han har anpassat sig till samhället och har ett hederligt arbete.

Under de 21 åren som fängelsemissionen har varit verksamma i Ryssland har otaliga fängslade fäder och mödrar återförenats med sina barn. Trasiga familjeförhållanden har blivit läkta och föräldrar och barn har återförenats efter avtjänade straff. Förra året förmedlade CAT julhälsningar till 21 000 barn med fängslade föräldrar, i år vill de förmedla hälsningar till 25 000 barn.

Text och foto: Fängelsemissionen, Ryssland

Med detta julreportaget vill vi på Hjärta till Hjärta önska alla våra medlemmar, givare och följare en riktigt god jul och ett välsignat nytt år! 

Klicka här för att ge en gåva till julinsamlingen via Hjärta till Hjärtas betalsida
Du kan även Swisha din gåva till 1231963347 märk gåvan med “Jul 2016”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge