fbpx

Rapport från Team Roma-arbetet i Bulgarien och Rumänien

Debatten om migrationen från fattigare länder inom EU och tiggeriet har den senaste tiden varit intensiv. Politiker och beslutsfattare söker efter lösningar men det verkar som man för att få bättre opinionssiffror gör olika utspel som inte alltid är väl genomtänkta och lösningsorienterade.

Vår organisation har valt att fokusera på långsiktiga, strukturförändrande insatser i fattigdomsmigranternas hemländer. Du som stöder vår satsning Team Roma har under 2016 bland annat varit med och möjliggjort att 160 barn i grundskoleåldern i Rumänien fått läxläsningshjälp och att 25 ungdomar fått ekonomiskt bidrag så att de kan gå i gymnasiet. De flesta av barnen och ungdomarna är romer. I byarna där vi bedriver utbildningsprojekten är det många i mellangenerationen som för familjens försörjning söker sig till rikare delar av Europa i hopp om att finna arbete. En del av barnens föräldrar tigger i Sverige.

dsc00281

Utbildningsnivån för föräldragenerationen är låg och en del av föräldrarna har inte gått i skolan överhuvudtaget. För att inte att den unga generationen ska få lika dåliga förutsättningar till arbete och försörjning är utbildning en nyckel – kunskap är makt! Före starten av stödet till gymnasiestudier mötte vi en mycket ambitiös och begåvad ung man. Han hade under skolåret dessförinnan börjat i gymnasiet men efter några månader kunde han inte fortsätta. Familjen hade inte råd med att betala bussbiljetterna till gymnasieskolan. Snart skulle nästa skolår börja och pojken hade utan sina föräldrars vetskap tagit sig in till staden och skrivit in sig på gymnasiet igen – utan att veta om han skulle kunna fullfölja sina studier. När vi förklarade att vi ville hjälpa honom och andra ungdomar i samma situation grät han av glädje och tackade sedan mycket artigt. Ta emot hans tacksamhet!

Arbete och försörjning är det område som på ganska kort sikt kan leda till förbättrade förhållanden för den romska minoriteten i Bulgarien och Rumänien. Under hösten 2014 startade vi tillsammans med våra rumänska partner ett pilotprojekt – korgflätning. I gruppen, i det område som projektet startades, finns såväl tradition som yrkeskunnande kring korgflätning. Från start har vi tillsammans med korgmakarna önskat att de själva ska äga och driva projektet. På grund av ren ovilja från de lokala myndigheterna har det varit svårt att starta ett hantverksägt kooperativ men under sommaren har vi förberett starten av det. Vi har fått mycket positiva reaktioner från olika företag och butikskedjor i Sverige men inom större organisationer är beslutsprocessen relativt långvarig. Tillsammans med korgmakarna tar vi nu nya tag eftersom de, precis som vi, vill kunna arbeta och försörja sig och sina familjer.

dsc04796

I maj startades ett hemtjänstprojekt i Bulgarien. Hitintills har sex personer anställts. Av dessa har tidigare fyra tiggt för sin och familjens försörjning i Sverige. En av vårdtagarna, en äldre kvinna har tidigare tiggt i Sverige. I ett annat projekt finns bland annat en kvinna som vid 15 års ålder såldes av sin biologiska mor till hallickar och hon blev utsatt för trafficking och hamnade i Tyskland. Hon har lyckats fly därifrån hem till Bulgarien och vi är glada att vi kan hjälpa henne och andra ungdomar som befinner sig i en extremt utsatt situation.

Vi måste våga se fattigdomen, utsattheten och utanförskapet som de är med alla aspekter och nyanser men inte generalisera och förenkla verkligheten till att alla som tigger är utsatta för människohandel och är utnyttjade – samtidigt får vi inte bli modfällda och ge upp inför allt elände. Förändring är nödvändig och möjlig – låt oss tillsammans se till att den blir av. Frågan är inte om vi ska hjälpa – utan hur vi ska göra det på bästa sätt!

Klicka här för att ge en gåva till Team Roma-projektet
Klicka här om du vill bli månadsgivare för Team Roma-projektet
Du kan även Swisha din gåva till 123 196 33 47 märk gåvan med “Team Roma”

hosanna

Text: Rickard Klerfors, Hjärta till Hjära

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge