fbpx

Nu skapar vi nya jobb för romer i Bulgarien!

När vi startade projekt Team Roma hösten 2013 hade vi i åtanke att på sikt expandera projektet till fler länder på Balkan än Rumänien. I slutet av förra året fick vi kontakt med Bulgarian Aid Mission (BAM) som bland annat arbetar med romer i Bulgarien. I början av året åkte Hjärta till Hjärtas direktor Anders Holmefur och ordförande Jörgen Ljung till Sofia i Bulgarien där de träffade Stefan och Ann-Christin Stefanov (bilden) som arbetar för BAM.

Bulgarian Aid Mission (BAM) har arbetat bland fattiga och utsatta människor i Bulgarien i många år och steg för steg har de byggt upp en verksamhet. Stefan har arbetat som pastor och har rest runt i många olika församlingar i landet vilket har gjort att han har ett stort kontaktnät. Genom sina kontakter kan de nå fram till de mest utsatta och fattiga i landet och ge dem det stöd och den hjälp som de behöver. Ann-Christin och Stefan vill bygga broar mellan folkgrupper och verka för romernas inkludering i det bulgariska samhället. Både genom sitt arbete med församlingar och sitt sociala arbete.

Arbetslösheten bland romer är hög och för att råda bot på det har BAM och Hjärta till Hjärta anordnat starta eget kurser och en yrkesutbildning inom hotell och restaurang med förhoppning att skapa fler arbetstillfällen för romer i Bulgarien.
– Den första framgångsrika arbetsmarknadsutbildningen för restaurang- och hotellpersonal har mött stor efterfrågan. De nio nyutbildade är redan i arbete och fler efterfrågas, berättar Stefan Stefanov på BAM stolt.
– Vi kan utbilda människor till sömnads-industrin och restaurangnäringen. Ett 25-tal jobb efterfrågas just nu, vi har flera företag som vänt sig till oss och ber om arbetskraft, berättar Stefan vidare.

BAM planerar nya 3-månaderskurser så snart Hjärta till Hjärta kan hjälpa till med ekonomin. Så här säger Stefan Stefanov om samarbetet med Hjärta till Hjärta:
– Jag ser Hjärta till Hjärta som ett exempel på vad BAM kan bli en dag. Genom ert arbete så inspirerar ni oss. När vi träffade Anders och Jörgen från Hjärta till Hjärta upplevde vi att vi tänkte på ungefär samma sätt när det gäller att hjälpa människor. Vi kände att vi skulle kunna samarbeta för att utveckla projekt i Bulgarien.

Jörgen Ljung ser även en stor utmaning inom utbildningssektorn:
– Vi vill bygga ut läxhjälp och skolstöd till grundskoleelever och ge studiestöd till gymnasie- och universitetsstudenter. Det tror vi är den bästa insatsen för att på lång sikt förändra romernas utsatta situation. Det kostar bara 250 kr per månad per elev eller student att ge ett rejält stöd i utbildningen. Min önskan är att många svenskar vill vara med och på detta sätt investera i ungdomarnas framtid.

Arbetsmarknadsutbildningen kostar 7 000 – 20 000 kr per deltagare, beroende på hur lång utbildningen är. Den första kursen har redan skapat 9 arbeten. Skolsatsningen kostar 250 kr per elev eller student och planeras att starta under september månad.

Om du vill vara med och skapa fler arbetstillfällen för romer i Rumänien och Bulgarien kan du ge en engångsgåva till projekt Team Roma här om du vill bli månadsgivare klickar du här. Du kan även Swisha “Team Roma” till 123 196 33 47. Tack på förhand ♥

Här kan du läsa mer om projekt Team Roma: http://hjartatillhjarta.se/projekt-team-roma/

Text: Anders Holmefur och Mikael Good, Hjärta till Hjärta
Foto: Mikael Good

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge