fbpx

Nu tar vi Gnosjöandan till Rumänien

Emilie Petersen* (till höger på bilden) är mera känd som Mormor på Herrestad. Hon och hennes man Johan Philip kom till Kärda socken utanför Gnosjö från Tyskland som flyktingar undan Napolenonkrigen 1814. De kom till en bygd som var djupt präglad av fattigdom, misär, alkoholism, utanförskap och tragiska familjeöden.

Emilie såg problemen, fann lösningarna och blev en pionjär inom utbildning, socialt arbete, entreprenörskap och mission. Det var inte Emilie som var upphovskvinna till Gnosjöandan utan hennes helhjärtade arbete som kom att påverka en hel bygd och inspirera ett helt land, hade vi kanske inte haft någon Gnosjöanda idag! Situationen i de romska byarna i Rumänien som vi arbetar i är ungefär lika eländig som i Kärda socken i Sverige när Emilie och Johan Petersen kom dit.

Sedan i december samarbetar Hjärta till Hjärta med föreningen Rumänien Cucova-hjälpen från Gnosjö. Samarbetet syftar till att föra Gnosjöandan till Rumänien. Vi kommer att dela med oss av våra erfarenheter och arbeta utifrån de fyra punkterna i Team Roma-projektet: utbildning, hälsovård, strukturomvandlande åtgärder och hjälp- till självhjälp. En tredje part i samarbetet, SAM-hjälp från Jönköping, har startat ett utbildningsprojekt tillsammans med den rumänska organisationen Valoare Plus i de kommunala skolorna i kommunen Valea Seaca (som byn Cucova hör till) för att hjälpa elever som är stökiga och riskerar att inte klara av grundskolan. För Hjärta till Hjärtas del kommer insatserna inom utbildning att handla om att ge ekonomiskt stöd till ungdomar från området som vill fortsätta på gymnasiet eller med högre studier men som på grund av familjens ekonomiska situation inte klarar det.

Tillsammans med föreningen Rumänien Cucova-hjälpen från Gnosjö vill vi vara med och sprida en anda liknande den i Gnosjö bland romer och rudari i Rumänien. Vi vill vara med och lyfta människor ur fattigdom, misär och utanförskap och se till så att de kan få hälsovård, arbete och äganderätt för sina bostäder. Många romer är duktiga entreprenörer och skickliga hantverkare men de saknar oftast de verktyg och resurser som de behöver. Om man kunde samla deras kunskap och kompetens och ge dem det stöd och de verktygen som de behöver för sin utveckling är jag övertygad om att de på sikt kommer att kunna försörja sig och resa sig själva och sina grannar ur fattigdom och utanförskap. Vi håller förnärvarande på att undersöka möjligheterna att starta upp sociala företag i Cucova med omnejd.

I många butiker runt om i Gnosjö kan du nu köpa en speciell “Jag ställer upp! Gör du?”-knapp som administreras av Hjärta till Hjärta. Behållningen kommer att gå till Hjärta till Hjärtas och Rumänien Cucova-hjälpens gemensamma arbete i Valea Seaca och Cucova i Rumänien. Här kan du läsa mer om Knappen – Cucova: http://hjartatillhjarta.se/cucova

Text och foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

*Kvinnan på bilden spelade Emilie Petersen i 2014 års upplaga av vandringen i mormors fotspår i Herrestads by.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge