Några minnesbilder från min tid på HJÄRTAT – Hjärta till Hjärta

Några minnesbilder från min tid på HJÄRTAT

Hjärta till Hjärta firar ju 30 år, jag har haft förmånen att arbeta på Hjärtat under några av de åren, i slutet på 1990-talet och början av 2000.

Lärorika, omvälvande och betydelsefulla år för mig. Det finns mycket att berätta, jag vill dock använda det här utrymmet och skriva lite om:

RESORNA

En av anledningarna till att jag ville jobba på Hjärtat var möjligheten att besöka flera av mottagarländerna. Att på plats få se hur Hjärtats kända devis fungerar: ”Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon.”

Rätt snart blev en av mina uppgifter att organisera resor, att erbjuda människor att följa med för att själva se och på det sättet engagera sig. Jag brukade ibland säga till människor som funderade på en resa: ”Följ med om du vågar, risken är stor att du blir engagerad!”

Resor ordnades till Lettland, Rumänien, Albanien, Ukraina, Ryssland m.fl länder.

Jag berättar kort om ett par av länderna vi besökte och några minnen.

RUMÄNIEN

Rumänien blev det första land som jag besökte. Och det blev en hel del resor dit. Flyg från Arlanda till Bukarest och där mötte oss alltid Rickard Klerfors som tillsammans med sin fru Margareta då var Hjärtats utsända i Rumänien.

Margareta tillsammans med oss på ett familjebesök

Vi besökte Hjärtats barnhem, eller sluss, ”Casa Blanca” i Bukarest. Barn från fattiga familjer eller direkt från gatan placerades där. De flesta barnen blev placerade i familjehem eller hos sina biologiska föräldrar. Idag är de ju vuxna och klarar sig bra.

Besök hos fattiga familjer, på sjukhus, fängelser mm. En rundtur med minibuss till flera av de platser Hjärtat arbetade i då: Bukarest, Caransebes, Turnu Severin och inte minst Piscu Vechi. Och hela tiden med Rickard som outtröttlig guide och berättare. Arbetet med fadderfamiljer på de olika platserna var länge en av hörnpelarna i Hjärtats arbete, i både Rumänien och Lettland. En familj eller enskild, även skolor i Sverige fick en familj som ”sin”, fick också möjlighet att skicka paket med önskade förnödenheter till familjen och även någon gång besöka familjen. Oförglömliga resor för mig och för de som var med!

En av resenärerna möter för första gången ”sin” familj i Rumänien

En av de unga killarna på Casa Blanca var Catalin Vlad. Han fångades upp av personal på barnhemmet innan han kom ut på gatan. Tidigt visade han intresse för att spela gitarr, fick ekonomisk hjälp av Hjärtat för en musikutbildning. Han blev snabbt en driven gitarrist och är idag ett musikaliskt geni, en gitarrvirtuos som rest i flera länder för konserter. Han försörjer sig idag helt på sitt spelande. Jag hade glädjen att få skänka honom min bästa gitarr i samband med en av resorna, ett instrument som för länge sedan är helt sönderspelad! Catalin har varit i Sverige flera gånger och gjort bejublade turnéer för Hjärta till Hjärta. Kanske läge snart igen för en ny turné med Catalin?!

ALBANIEN

I samband med Kosovokriget 1998 – 99 flydde många Kosovoalbaner undan kriget till bl.a Albanien. Hjärtat hade då, som nu, ett nära samarbete med en kristen församling i staden Lac, i norra Albanien.

Vi fick ett nödrop från församlingen där om kläder, mat och diverse annat nödvändigt för arbetet med flyktingarna.

På märkliga vägar kunde vi lasta tre gamla bussar, av vilka Hjärtats buss Helge nog var den som var i bäst skick!  Sammanlagt 21 personer från olika delar av Sverige var med på resan.

Med så många människor tätt tillsammans och 3 bussar som ibland var i behov av service och reparationer var det alltid spännande, ständiga utmaningar.

Resan gick genom Tyskland, Österrike, Italien. Färja från Bari i Italien till Durres i Albanien.

En rastplats i södra Tyskland, på väg mot Albanien. Hjärtats mångårige bussförare, Sigge Andersson, tillsammans med en av resenärerna Anita Haglund. Lägg märke till baklämmen på vår buss, Helge, som fick tjäna som serveringsbord!

Under några dagar i och omkring staden Lac fick vi en värdefull lektion i hur hjälparbete ska fungera. Många flyktingar från kriget sökte skydd i Albanien och församlingen i Lac gjorde enorma insatser för att hjälpa de som behövde hjälp. Ingen frågade efter härkomst, trosinriktning eller status. Fokuset var hela tiden att hjälpa människor i nöd.

Många minnesbilder finns kvar från besöket i Lac.

Resenärerna till Albanien.

– Kvällarna, i skydd av mörkret, när hela karavaner av främst hästskjutsar och överbyggda, skraltiga vagnar sakta körde genom stan. Tittade man noga kunde man se att på vagnarna, under skynkena, satt det ett antal flyktingar som fått hjälp att lämna krigets fasor.

– Den gamla bensinstationen i Lac som församlingen fått disponera och som tjänstgjorde som mottagningscentral för flyktingarna. Jag glömmer aldrig bilden av hur Sigge står tillsammans med en gammal kosovoalbansk flykting, de omfamnar varandra och gråter tillsammans.

– Gudstjänsterna tillsammans med församlingen. Mitt i all nöd, all misär blev dessa samlingar ett viktigt andningshål för församlingen och för oss och en påminnelse om vad som är det viktigaste i livet. Den sången vi fick vara med om i de gudstjänsterna var lovsång i dess rätta mening.

Elsie Nilsson, initiativtagare till resan, tillsammans med Alexander Molla, pastor i församlingen i Lac.

Rubriken på de här raderna är ju några minnesbilder från min tid på Hjärtat. Och som alla förstår kan det aldrig bli heltäckande med några nedslag så här. Det finns ju många andra minnesbilder, från andra resor men också från arbetet hemma på Hjärtat.

Jag kan ändå verkligen uppriktigt och tacksamt säga att hjälpen når fram. Hjärtat har haft och har fortfarande en stor och viktig uppgift.

Mjölby i mars 2021

Sture Kårén

MÅNADSGIVARE

GE EN GÅVA

Bli månadsgivare


Som månadsgivare gör du verklig skillnad - tillsammans skapar vi hopp och framtidstro med ett särskilt fokus på utsatta barn och familjer i Östeuropa!


BLI MÅNADSGIVARE

Ge en gåva


Din gåva gör skillnad! Tack för att du bidrar till hopp och framtidstro, förändring och utveckling med ett särskilt fokus på utsatta barn och familjer i Östeuropa!


GE EN GÅVA


GE EN HÖGTIDSGÅVA


GE EN MINNESGÅVA