fbpx

Milot – i översvämningens spår

Allt är täckt av tjock lera. Golv, väggar, möbler, saker. Den stora vattenmängden som snabbt fyllde husen med vatten och lera förstörde många hem i Milot, Albanien. Spåren är tydliga.

Det var i mitten av oktober som det regnade hårt i området. Vattenmängderna från himlen, från bergen och från de översvämmade närliggande vattendragen orsakade ett snabbt förlopp av stigande vatten för de boende vid bergets fot. På mindre än 30 minuter nådde vattnet mer än 1,5 meter upp på väggarna.
– Vi bara tänkte på att få med oss barnen ut och bort från vattenmassorna, säger en mamma och pappa som vi besöker ett par veckor efter det inträffade.
Familjen vet inte om de kan återvända igen. De vet inte om huset går att göra i ordning. Rädslan finns också där för att det ska hända igen. Just nu bor de hos några vänner.

Hembesök
Hos en annan familj har mannen börjat att skrubba rent väggar och skyffla ut lera ur huset. Ett tungt och slitigt arbete. Ett av rummen är så pass i ordning att de kan använda det. De har fått några möbler av vänner. Men de saknar madrasser i de hårda järnsängarna.

I ett annat hem möter vi en ensamstående kvinna med två små barn. Mannen har i arbetslöshet och elände hamnat i spritträsket och har lämnat familjen. Kvinnan har spenderat stora delar av dagen på sjukhuset med dottern. Hon välkomnar oss in i huset. Lersörjan ligger som en tjock ryamatta därinne. Plötsligt faller kvinnan ihop. Efter ca 15 minuter kvicknar hon till. All press, stress och vanmakt inför den situation hon lever i blev bara för mycket.

Hjärta till Hjärta överlämnade täcken, filtar, lakan och annat som man frågat efter i den här akuta situationen. Men familjerna i området behöver mer hjälp än så. Nu och en längre tid framöver.

De behöver både akut och långsiktig hjälp för att komma igenom katastrofen. Visa medlidande. Ge Ditt stöd nu. I den följande länken kan du ge en direktgåva till de drabbade: https://insamling.hearttoheart.se/Cause/Donate/

Du kan även swisha din gåva till 1231963347 eller sätta in din gåva på BG 900-7857 märk den med “Milot”

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge