fbpx

Leta reda på förändringens nycklar

Det gör ont i hjärtat när man ser människor som har det svårt och lider. Det väcker ilska hos vissa över att det finns orättvisor. Andra blir likgiltiga och vill inte se den verklighet som finns.

Som nyvald ordförande i Hjärta till Hjärta reste jag till Rumänien i maj i sällskap med Anders Holmefur och Rickard Klerfors. Tanken var att jag skulle få en inblick i Hjärta till Hjärtas arbete i landet. Besöket följdes upp med ytterligare ett besök i Rumänien tillsammans med två av mina rumänska studenter från universitetet (Luiza och Alin). Under 10 dagar träffade vi personer som jobbat med frågor om den Romska befolkningens integrering i Rumänien, för att försöka utröna varför många romer väljer att bryta upp från sina hem för att tigga på våra gator i Sverige.

En bra illustration av problematiken är att likna romerna i Rumänien, vid ett folk som är inlåsta i ett rum utan fönster. I rummet finns det en yttre dörr, en inre dörr samt en tredje mental dörr. Den yttre dörren är låst från utsidan och nyckel till den finns i den lokala strukturen i samhället. Den inre dörren är låst från insidan och nyckel till den finns i tankemönstret. Romerna ser sig själva som en speciell grupp, olik det övriga samhället. Därtill kommer en tredje mental dörr. Människorna har själva låst in sig i tankemönster som de inte kan bryta. De tror att de är oförmögna att ändra sin livssituation. Att låsa upp rummet och släppa in hopp i det är en utmaning för hela Europa. Tiggarna som finns på våra gator blir en påminnelse och uppfordran för oss att leta reda på dessa nycklar och låsa upp dörrarna så att en förändring av romernas livssituation äntligen ska kunna komma till stånd.

Hjärta till Hjärta startades i början av 1980-talet då den tuffa situationen i Polen sporrade Sixten och Karin Widerstedt att åka med hjälpsändningar till landet och göra skillnad för några polacker och med tiden för många fler. På samma sätt måste Hjärta till Hjärta skapa närhet till dem som idag lider och som saknar mycket av det som vi svenskar räknar som självklara. Idag arbetar vi bland annat i Lettland, Estland, Albanien och i Rumänien. I våra systerorganisationer finns hängivna män och kvinnor som vill göra skillnad för människor i nöd. Du som stöder vår verksamhet skall veta att det finns vägar att skapa en förändring. Arbetet i våra Second Hand butiker är ett uttryck för att det finns människor som tror på det Hjärta till Hjärta gör och som nu envist fortsätter att hjälpa andra utsatta människor genom att jobba volontärt i butikerna.

Tillsammans med det civila samhället vill Hjärta till Hjärta, bildligt talat, leta reda på nycklarna till förändring så att alla tre dörrarna till det låsta rummet kan öppnas, åtminstone så pass att en lite strimma av hopp kan tränga in i hopplösheten. Vi tänker inte ge upp innan vi har nått vårt mål och till dess kommer vi att fortsätta vårt arbete både i Sverige och längre bort.

Jörgen Ljung, ordförande Hjärta till Hjärta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge