fbpx

Kitte vill resa upp dem som tigger

Det hela började med att Christina “Kitte” Ståhl kände sig skamsen och generad över att hon inte gjorde tillräckligt när hon gick förbi människor som satt och tiggde utanför butiker och snabbköp. Hon ville göra något mer långsiktigt och konstruktivt för dem än att bara lägga en slant i en mugg. 

När Kitte pensionerades från sin tjänst som gymnasielärare i ämnena bild, form och kulturhistoria i november, bestämde hon sig för att göra något för sina tiggande medmänniskor.
– I samma stund som jag accepterar tiggeri som en livsform har jag också underkänt dem som tigger som jämbördiga och kapabla individer. Jag har svårt att se ned på medmänniskor och ge dem pengar. Jag vill vara med och lyfta dem genom att se till så att pengarna som jag ger får vara med och förändra deras livssituation i deras hemländer.
Kitte kom på idén att man skulle kunna ha en knapp på rockslaget som en symbol för att man gjorde något för tiggarna i deras hembyar.
– Syftet med knappen är att ha något synligt på sig som visar att vi gör något för dem i deras hemländer.

Hon tog kontakt med Hjärta till Hjärtas direktor Anders Holmefur som genast nappade på idén. En arbetsgrupp med Kitte i spetsen bildades som tog fram knappar och la upp en kampanj.
– Jag är övertygad om att man ska gå genom en etablerad organisation när man hjälper så att hjälpen hamnar hos rätt personer. Hjärta till Hjärta har kontakter på personnivå som jag föredrar. Därför är deras arbete i Rumänien ovärderligt.. Organisationen är även unik på det viset att de jobbar med människor som tigger i Linköping och i deras hembyar i Rumänien.
När de som varit i Sverige och tiggt eller arbetat kommer hem med det som de tjänat ihop, har de oftast tillräckligt med pengar för att kunna hålla näsan över vattenytan ett par månader. Men de som inte har någon möjlighet att åka på grund av sjukdom, ålder eller för att de är allt för fattiga för att få låna pengar av penningutlånare får inte del av de pengarna. Det är viktigt för Kitte att inte bidra till någon snedfördelning.
– Pengarna som kommer in via knappen kommer att gå till alla i samhället som behöver stöd. Det är viktigt att göra det möjligt för dem att försörja sig på hemmaplan så att de inte behöver åka från sina barn och tigga i andra länder under långa perioder.

Den 26 november packades de första knapparna. Kampanjen fick en rivstart i och med att Anders Holmefur och Kitte intervjuades om knappen i Sveriges Radio P4 Östergötland samt i Corren. Knappen har förmedlats tlll butiker och kyrkor runt om i Östergötland samt till Örebro, Borås, Strängnäs, Mullsjö, Mariefred, Gnosjö med fler orter. På vår hemsida finns en förteckning över var du hittar knappen. Kontakta oss på info@hearttoheart.se om du vill att vi skickar knappar till dig eller om du vill ställa ut en kartong med knappar på din arbetsplats.

Tack vare knappen har vi hitintills fått in 520.000* kronor extra till projekt Team Roma. Vi kommer att investera pengarna i utbildning, hälsovård, strukturella insatser och hjälp- till självhjälp i byar och samhällen i Rumänien och Bulgarien där romerna är i majoritet.

Det är i mångt och mycket tack vare Kitte och andra volontärer som vi kan bedriva vår verksamhet. Volontärerna är verksamhetens ryggrad och tack vare deras värdefulla insatser kan vi skicka ut mer pengar och bistånd till utsatta människor. Kontakta oss på info@hearttoheart.se eller 013-124611 om du är intresserad av att arbeta som volontär på Hjärta till Hjärta i Linköping, Kisa, Mjölby eller Motala.

Klicka här om du vill läsa mer om knappen och var du kan köpa den och hur du kan betala för den:
Klicka här om du vill läsa mer om Hjärta tlll Hjärtas arbete i Bulgarien och Rumänien.

Text och foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

*Senaste avstämning 20151012

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge