fbpx

En förändring är på väg

För ett tag sedan lyssnade på Sam Cookes sång “A Change Is Gonna Come” (en förändring är på väg) samtidigt som jag skrev på en artikel om romernas utsatta situation i Rumänien. I landet finns ett urgammalt förakt och en utbredd rasism mot de romska och rudariska minoriteterna.

DSCF4494

Den rasism och det utanförskap som många romer upplever kan i mångt och mycket liknas vid den segregation som afroamerikanerna i sydstaterna i USA fick uppleva fram till slutet av 1960-talet. Sam Cookes sång blev i vart fall ledmotivet för den afroamerikanska medborgarrättsrörelsens fredliga kamp för sina rättigheter. Sam Cooke valde att ställa sig på barrikaderna och använda sin stjärnstatus till att verka för en verklig förändring. Sam fick betala ett högt pris för sitt engagemang och mördades på ett hotell i Los Angeles 1964. Han blev en av många martyrer som kantade den blodiga vägen till svarta och vitas lika rättigheter i USA. Kanske hade den kampen fördröjts ett par år om inte Sam hade valt att ställa sig upp för svarta och vitas lika rättigheter.DSCF4423

Hjärta till Hjärta arbetar för romers och rudaris rättigheter i Rumänien. Vi har startat upp Team Roma som är ett återvändarprogram för hemvändande EU-migranter. I projektet vill vi göra något åt grundorsakerna till fattigdom och utanförskap bland romer och rudari i landet. Förutom utbildning, hälsovård, hjälp till självhjälp är även strukturomvandlande åtgärder en självklar del av arbetet. Genom opinionsbildning ch meningsfull diplomati vill vi vara med och bidra till en djupgående förändring för Rumäniens romer och rudari. En förändring som gör det möjligt att en gång för alla kan bryta sig ur fattigdom och förtryck och få samma medborgerliga rättigheter som sina rumänska grannar. Vi är medvetna om att vägen till en varaktig förändring är lång och snårig och därför behöver vi ditt stöd.

DSCF4413

Du kan stödja vårt arbete genom att sätta in en penninggåva till vårt Team Roma projekt. Sätt in gåvan på 90 07 85-7 och märk den med “Team Roma”. Du kan också hjälpa till genom att arbeta volontärt i någon av våra fyra butiker. Ju fler som arbetar volontärt desto mer pengar kan vi skicka i väg i bistånd till våra projektländer. Du kan även skänka kläder, skor och möbler som kan säljas i våra butiker eller skickas som bistånd.

DSCF4430

DSCF4360

Text och foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge