fbpx

Hjälp till självhjälp i Pauleasca

Hjälp till självhjälp är ett effektivt sätt att hjälpa människor att bryta sig ur sin fattigdomsspiral. Men det är samtidigt viktigt att hjälpen anpassas för att passa in i landet och miljön. Och att man tar tillvara på det yrkeskunnandet och den entreprenörsanda som redan finns och utvecklar den. Precis så vill vi arbeta i Rumänien.

Basket7

Bland rudarerna i Pauleasca finns ett stort hantverkskunnande, de är skickliga på att fläta korgar av sälg och göra sopborstar av björkris som de hämtar i den omgivande skogen. Men hantverkskunnandet håller på att gå förlorat och de som arbetar med tillverkningen blir allt äldre. Det beror främst på att de är dåligt organiserade och att tillverkningsprocessen inte är tillräckligt effektiv. Och deras system för varuförsörjning och försäljning av de färdiga produkterna kommer inte att fungera inom en snar framtid, på grund av förändringar i samhället.

Att hitta lämpliga sälgkvistar så att det räcker till ett par korgar kan ta en dag och två vana korgtillverkare kan, med nuvarande upplägg, göra upptill 15 korgar per vecka som de säljer för cirka 40 kronor styck på marknaden vilket ger en månadsinkomst på drygt 1200 kronor per tillverkare och det är drygt 800 kronor mindre än minimiinkomsten i Rumänien. Det är inte längre tillåtet att hämta kvistar till tillverkningen i skogen och de kommer att bli tvungna att köpa in sälgkvistar från plantager för att kunna fortsätta sin verksamhet.

Basket1

Efterfrågan på korgar och sopkvastar är dock relativt god och det kan ta ett par timmar att sälja dem på marknaden i Pitesti 20 km bort. Många bybor är beroende av häst och vagn för att transportera sig. De senaste åren har deras rörlighet begränsats och de får inte längre åka in i staden eller åka på motorvägar med häst och vagn. Redan nu har detta förbud skärpts till att innefatta huvudvägar och det kommer att omöjliggöra för dem att åka till marknaden i Pitesti för att sälja sina varor.

Om ingenting görs för att stötta tillverkarna så att deras system blir anpassat till dagens samhälle kommer även denna inkomstkälla att försvinna och en månghundraårig tradition och ett fantastiskt hantverkskunnande kommer att gå förlorade. Gruppen skulle bli ännu fattigare och det skulle leda till ytterligare migration. Därför planerar vi att tillsammans med en rumänsk enterprenör att starta upp ett socialt företag i Pauleasca som ska anställa korgtillverkarna för att ta tillvara på det yrkeskunnandet och den entreprenörsanda som finns hos dem och utveckla och organisera den.

Sopkvast

Hjärta till Hjärta vill hjälpa till att förändra orsakerna till utanförskap, misär och fattigdom bland rudarer och romer. Vi vill hjälpa på plats så att mammor och pappor i ren desperation inte behöver lämna sina barn hemma och betala allt de äger och har för en utlandsresa i hopp om ett jobb. En inkomst. En resa som tyvärr oftast slutar på gatan i tiggeri. Vi vill förändra situationen för kvinnan utanför mataffären och mannen vid övergångsstället. Här kan du läsa om hur du kan vara med och förändra romers och rudarers situation i Rumänien: http://hjartatillhjarta.se/projekt-team-roma/

Text och foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge