1961 lärde Sixten och Karin Widerstedt känna Waclaw Roswski som var en exil polack som suttit fängslad 5 år i nazisternas koncentrationslägret Auschwitz för sitt motstånd mot den tyska ockupationsmakten. Sixten och Karin engagerade sig i Waclaws arbete att skicka hjälppaket till behövande i Polen.

Från 1961 fram till 1981 hjälpte de och deras vänner Waclaw att skicka hjälppaket till Polen. 1981 blev det lättare för svenskar att få visum att åka till Polen. I den vevan frågade Waclaw, Sixten och Karin om de kunde fråga om en kollekt i Vikingstads Missionsförsamling som de då var medlemmar i skulle kunna gå till en hjälpsändning till Waclaws gamla hemförsamling i Lublin i Polen. Pastorn hörsammade Waclaws önskan och han lät inte bara en utan två kollekter gå till ändamålet, för pengarna köptes mat och kläder in. Waclaw bad sina vänner Sixten och Karin att åka till Polen i hans ställe. Sixten och Karin hörsammade Waclaws önskan. Resan till Lublin blev mycket strapats- och innehållsrik och när slutligen kunde pusta ut på färjan till Sverige bestämde sig Sixten och Karin för att hörsamma kallelsen och fortsätta att köra hjälpsändningar till Polen.

Längtan och visionen att hjälpa andra människor växte och spred sig till fler människor. Arbetet med det egna och grannarnas hem som bas blev allt större. Bilen och släpkärran byttes snart ut mot långtradare. Under drygt tio års tid kördes 100-tals hjälpsändningar från Linköping till Polen. Namnet Hjärta till Hjärta kom till då den dåvarande polske socialministern talade till svenska folket i ett tv-program 1982. Han tackade för alla hjälpsändningar som kom till Polen och sa:
– Snälla ni, dumpa inte era sändningar utanför närmaste kyrka, då är det risk för att hjälpen inte kommer till dem som bäst behöver den. Era gåvor måste gå från hjärta till hjärta.

Sixten tog till sig den sista meningen och gav hjälpverksamheten namnet Hjärta till Hjärta. 1991 när Sixten gick i pension från sitt arbete som rektor bildades Hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta och Sixten arbetade som oavlönad direktor i ungefär 10 år innan andra tog över. Även om Sixten har lämnat ifrån sig rodret fortsätter vi att arbeta i hans anda med att låta hjälpen gå från hjärta till hjärta. När behoven i Polen mättades efter att landet blev fritt från kommunismen koncentrerades istället verksamheten till andra länder, främst Albanien, Estland, Lettland, Rumänien och Ryssland.

Den 27/2-2014 fick Hjärta till Hjärtas grundare Sixten Widerstedt ta emot Europeiskt Solidaritertscentrums Tacksamhetsmedalj från den polska konsuln Barbara Sośnicka under en ceremoni på Linköpings slott i närvaro av sin hustru Karin, barnen Peter och Annika samt landshövding Elisabeth Nilsson och vänner och arbetskamrater från Hjärta till Hjärta. Tacksamhetsmedaljen delas ut till utländska medborgare, som stöttade Polen i kampen för frihet och demokrati.

Om du klickar på den följande länken kan du ta del av fler bilder från medaljcermonin: https://www.flickr.com/photos/hth1991/sets/72157641650801095/