fbpx

Härbärge för EU-migranter i Linköping har öppnat

Linköpings kommun fortsätter samarbetet med Stadsmissionen för att hjälpa hemlösa EU-medborgare. Nu har natthärbärget i Ryttargårdskyrkan öppnat. Efter den gemensamma studieresan till Rumänien har Linköpings kommun, Stadsmissionen och Hjärta till hjärta formulerat en gemensam ståndpunkt för att långsiktigt hjälpa utsatta EU-medborgare.

– Vi är stolta över det samarbete vi har med hjälporganisationerna för att stödja utsatta EU-medborgare. De kommer hit för att de lever under extremt fattiga förhållanden. På lång sikt måste deras förhållanden i hemländerna förbättras, men på kort sikt måste vi ge dessa människor ett värdigt bemötande när de befinner sig här, säger kommunalrådet Eva Lindh(S).

– Jag är glad att den dagverksamhet som funnits under året nu har kompletterats med ett natthärbärge precis i tid till kylan kommer. Jag hoppas att verksamheten ska utgöra den hjälp som behöver finnas för att mildra den utsatta situation som migranterna befinner sig i, säger Joakim Kärnborg, kommundirektör.

Det är andra vintern som härbärget i Linköping håller öppet. Härbärget drivs av projektet Crossroads, som har verksamhet året runt. För verksamheten står Stadsmissionen med Svenska kyrkan, andra församlingar och volontärer. Det Crossroads erbjuder är:

  • Rådgivning till EU-migranter.
  • Lunchservering i Johanneskyrkan, samt möjlighet att sköta tvätt och hygien samt rådgivning (en kväll per vecka).
  • Natthärbärge under fem vintermånader med tvätt- och duschmöjligheter i Ryttargårdskyrkan.

Natthärbärget i Ryttargårdskyrkan har plats för maximalt 20 övernattande. Stadsmissionen har kontakt med ett 60-tal EU-migranter i Linköping. Platserna fördelas varje natt i form av övernattningsbiljetter.

– Vi kan inte hjälpa alla samtidigt, men vi hjälper människor med det mest akuta. Vårt mål är att genom hjälp och rådgivning bryta människors utanförskap och att ge dem möjlighet att ta makten över sina egna liv I grunden är det här en politisk fråga på lokal, nationell och internationell nivå. Politisk påverkan är en viktig del av vårt arbete, säger Lars Linebäck, direktor för Linköpings Stadsmission.

Genom samarbetet med Hjärta till hjärta och dess systerorganisation i Rumänien försöker Crossroads genom sin rådgivning se vilket stöd Hjärta till hjärta kan ge EU-migranterna när de återvänder hem.

Linköpings kommun stödjer projektet Crossroads ekonomiskt. Den totala kostnaden fördelas mellan kommunen och Linköpings Stadsmission så att kommunen står för 2 498 000 kronor och Linköpings Stadsmission för volontärinsatser till verksamheterna motsvarande 1,5-2 årsarbetare. Detta avser hela verksamheten från 1 oktober 2014 till 30 september 2015.

Verksamhetskostnader i form av exempelvis kostnader för mat, kläder filtar, hygienartiklar delas mellan kommunen och Stadsmissionen. I samverkan med andra kyrkor har Stadsmissionen tillgång till lokaler kostnadsfritt eller till ett reducerat pris.

Nyligen besökte representanter från Linköpings kommun, Stadsmissionen Svenska kyrkan och Hjärta till hjärta Rumänien för att på plats studera förhållandena i EU-migranternas hembyar och för att träffa rumänska tjänstemän och politiker. Efter resan har Linköpings kommun, Svenska kyrkan, Stadsmissionen och Hjärta till hjärta formulerat en gemensam ståndpunkt.

Den gemensamma ståndpunkten utgår ifrån att de människor som kommer till Linköping ska bemötas med värdighet och respekt och att insatser ska göras för att lindra den nöd som de utsätts för. Att bemötas med värdighet, att få tak över huvudet samt att slippa svälta är basala mänskliga rättigheter. Parterna är också överens om att långsiktigt arbeta för en politisk lösning. Den gemensamma ståndpunkten bifogas som ett dokument nedan.

För ytterligare information kontakta Eva Lindh(S), 072-240 08 24, Joakim Kärnborg, 070-860 37 80, Lars Linebäck, 0730-33 05 75.

Bild: Lunchserveringen i Johanneskyrkan. Foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta.

Download (PDF, Unknown)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge