fbpx

Entusiastiska romer mötte sångaren Ingemar Olsson i sina hembyar

”Låt ditt ljus lysa i mörkret, låt ditt hopp leda oss fram…” sjöng sångaren Ingemar Olsson för entusiastiska romska skolbarn i en by i Rumänien under en studieresa arrangerad av Hjärta till Hjärta i oktober. När världens ekonomiska kris 2008-2009 slog till blev det tufft för många. Många utfattiga romer i Rumänien och Bulgarien tvingades efter det att söka sig till norra Europa och Sverige. Arbetstillfällena byttes mot tiggeri också på svenska gator. Under studieresan mötte deltagarna fruktansvärd fattigdom och brist på det mest basala, men också hopp och värdighet bland annat i en by, där den rumänska hjälporganisationen Somebody Cares och Hjärta till Hjärta i Sverige med flera samverkar för att mörker och hopplöshet ska brytas. 

Rumänska kultur- och universitetsstaden Pietsti har drygt 160 000 invånare. Men inte långt utanför förändras landskapet och bostädernas kvalité snabbt, när vi åker till en by, en knapp halvtimma ut på landsbygden. Vi möter exempelvis ett antal hästskjutsar som fraktar träd, vilka säljs till bränsle, men också hästkärror överlastade med stora metalltunnor som romer säljer i byarna till förvaring av olika slags grönsaker.

Vägen blir allt sämre. Snart gäller bara fyrhjulsdriven jeep för att ta oss uppåt till mer avlägsna romabyar. Till slut åker vi i den för tillfället uttorkade flodfåran upp till två byar. Här stöder Somebody Cares och svenska Hjärta till Hjärta byskolor med läxläsningsverksamhet bland romska barn. Fina hus, byggda av romer, som tiggt eller arbetat ihop en bättre ekonomi utomlands, blandas med fallfärdiga bostäder där kanske byn har en enda gemensam vattenledning.

Ingemar Olsson populär gäst
Vi är med på söndagskvällsgudstjänst i det center som byggts av Somebody Cares. Barn och vuxna, män och kvinnor i alla åldrar trängs till sista lediga stol i lokalen. Här finns unga mödrar kanske bara 14-15 år gamla som bär omkring ett litet barn. Men också åldrade män och kvinnor med fårade anletsdrag. Ingemar Olsson får ovationsartade applåder av mötespubliken. I den här byn är kanske tio procent rumäner och 90 procent romer, men i en närliggande by finns enbart romer.
Vi vandrar på byvägen från Somebody Cares center nästa förmiddag och passerar en brokig samling hus. Några är stora och imponerande, målade i skarpa färger. Andra saknar i stort färg och runt husen går grisar, höns och andra husdjur om vartannat. En äldre man betraktar oss lite undrande.
I ett av husen bor Gunilla, hennes man och fyra barn bor i. Mannen har arbete och därmed har familjen kunnat bygga ett betydligt bättre hus än många andra. När Gunilla var sex år dog hennes mor och fadern fanns heller inte under hennes uppväxt. Mormor fick ta hand om barnbarnet, som födde sitt eget första barn 14 år gammal, en inte alls ovanlig situation i romakulturen.

Intet givet gå i skolan
Men den sociala misären, fattigdomen, analfabetismen är inte precis en god jordmån för att övertyga föräldrar att deras barn behöver få en skolutbildning för att klara en tryggare framtid. Skolgången är fri i det rumänska samhället men speciellt bland romer är det inte givet att barnen går till skolan. Och lyckas de genomföra grundskolan och kanske gymnasium som lockar det inte alltid att återvända till sin hemby när betydligt bättre arbetstillfällen finns på andra håll.

När en rumänsk medborgare har skaffat sig en god utbildning, exempelvis som läkare, får man kanske åtta till tio gånger högre lön som läkare i ett annat europeiskt land.
När den fyrhjulsdrivna jeepen med möda tagit sig upp för sluttningarna i flodfåran till en av byarna uppenbarar sig en fin byggnad där det bedrivs läxläsning och stödaktiviteter. Här bedriver Somebody Cares eftermiddagsvaksamhet med läxhjälp till främst mellanstadiebarn med stöd från Hjärta till Hjärta. Utan denna verksamhet skulle många romska barn ha det mycket svårare att klara sina studier, då föräldrarna ofta är analfabeter.
Men 24-åriga Gunilla, som bär omkring på sin lilla dotter Jennifer i det ganska nybyggda huset, är hoppfull inför framtiden.
–    Om vi inget har så kommer ändå Gud att sörja för oss, berättar hon trosvisst för oss, medan vi tittar runt i huset. Min man dricker inte och då kan vi köpa mat till barnen och det gör att vi klarar oss.

Somebody Cares har med hjälp av andra organisationer tidigare byggt ett imponerande center en bit från stora vägen. Söndag morgon och söndag kväll samt en kväll i veckan är det gudstjänster i samlingslokalen. Hit kommer också volontärsgrupper från bl a Holland och Tyskland som stannar någon vecka och stöder barnen i deras förskola eller skolarbete med olika aktiviteter. Det blir ett bidrag trots språkförbistringen.
Utanför centret finns stora växthus där det odlas olika typer av grönsaker, som används i centrets hushåll eftersom barnen bjuds på mat varje skoldag.

Skola om flodfåran är torr
Florin, som leder arbetet på Somebody Cares-centret, tar lärare till centret morgon och kväll. Vid centret hjälper de barn med läxor och de som inte går i den allmänna skolan regelbundet får undervisning här 3 gånger i veckan. Men när snön och regnet gör att flodfåran svämmar över kan ofta barnen inte ta sig de sex kilometerna till skolan. Undervisningen blir lidande av de svåra levnadsförhållandena.
För sångaren Ingemar Olssons del kommer hans första besök i Rumänien bland fattiga romer att leda till ett antal konserter tillsammans med Hjärta till Hjärta på olika håll i Sverige i början av 2018. Och i hans hemförsamling Betelkyrkan i Örebro, där initiativet för Ingemars del började i församlingens missionsråd, spirar idag en ny längtan att stödja dessa fattiga romer i sina hembyar i Rumänien.
– Tänk om vi bara med vårt lilla engagemang utifrån vårt missionsråd kunde få vara med att vända utvecklingen för några tiggare i svenska kommuner till hopp och förändrade levnadsvillkor, säger han.

Text och foto: Per Danielsson

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge