fbpx

Därför tackar en del romer nej till jobb i hemlandet

De olika grupperna inom den romska minoriteten har låg eller ingen tilltro till majoritetssamhället eller för oss – utländska välgörare. Det är egentligen inte så konstigt att de har lågt förtroende för oss och inte litar på att vi håller ord med tanke på att de har varit utsatta för drygt 400 års slaveri och sedan levt i utanförskap och diskriminering av majoritetsbefolkningen.

Tillsammans med våra korgmakare är vi inne i en process där vi genom att arbeta tillsammans försöker återskapa en del av den tilltron och förtroendet. Den första korgleveransen blev betydligt mindre än vad korgmakarna lovat. Vi blev så klart både förvånade och besvikna – men fick ett svar på tal som fick oss att tystna:
– Vi trodde att ni var som alla andra som bara pratar och inte håller vad ni lovar.
Nu, några månader senare, levererar alla vad de lovat för de vet att de får betalt för sitt arbete. Personer som tidigare tackat nej till att delta i projektet vill nu ansluta sig. Efterfrågan på korgar är stor i Sverige. Därför planerar vi inom kort för att starta ett hemvändarprogram med yrkesutbildning i hantverket (med studiebidrag från oss under utbildningstiden) och efter avlagt examensprov erbjuda arbete med officiell inkomst och inkludering i socialförsäkringssystemet.

Det är viktigt att projekten är ekonomiskt hållbara men samtidigt måste lönesättningen vara så pass bra att familjerna verkligen kan leva på inkomsterna. Dessutom bör inkomsterna av arbete vara i nivå med eller lite över vad man kan få in genom att tigga i Sverige. I många fall, som även beskrivs av Expressen idag, ligger lönenivåerna för lågt – det är svårt att leva på den rumänska minimilönen och man hoppas att man ska kunna få in mer pengar genom att tigga i Sverige.

Tillsammans med dig vill Hjärta till Hjärta skapa arbetstillfällen och ge utbildning till fattiga och utsatta romer från Bulgarien och Rumänien.
Klicka här för att ge en gåva till projekt Team Roma
Klicka här om du vill bli månadsgivare för projekt Team Roma
Du kan även Swisha din gåva till 123 196 33 47 märk gåvan med “Team Roma”

Text: Rickard Klerfors, Hjärta till Hjärta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge