fbpx

Byn som inte finns på kartan

Trots att människor har bott i byarna i Pauleascaområdet sedan 1940-talet räknas det som en illegal bosättning och finns inte med på officiella kartor. Enligt rumänsk lagstiftning har man rätt att bli laglig ägare om man har bott på en och samma plats i minst 30 år, men den lagen efterlevs inte och varje år vräks människor och deras hus blir grävskopornas rov.

daughter

I Pauleascaorådet som består av byarna Troislav, Tinca och Tufanu finns det omkring 420 hushåll. De flesta invånarna tillhör minoritetsgruppen Rudari. Många av husen byggdes i slutet av 1940-talet på mark som tilldelats av den gamla kommunistregimen. I samband med att Rumänien blev fritt från kommunismen genomfördes en stor jordreform där de gamla ägarna fick tillbaka marken som de berövats på under kommunismen samtidigt som de flesta av landets 22 miljoner invånare fick en bit mark och äganderätt till sina bostäder. Tyvärr exkluderades många romer och rudari från denna jordreform och den besittningsrätt de haft under kommunistregimen är nu ifrågasatt.

De tidigare markägarna, som fått tillbaka sina egendomar, vill inte ha otillåten bebyggelse på sin mark. Tyvärr är det inte ovanligt att människor i byarna vräks från hus som har varit i deras familjers ägo i 25 år eller mer. Husen demoleras sedan av grävskopor och schaktmaskiner. Familjerna blir hemlösa. När en kvinna som presenterar sig som Florina Crenguta Geamanu förstod att min kollega Rickard talar flytande rumänska skyndade hon snabbt iväg till sitt hus för att hämta ett dokument som hon ville att han skulle läsa. Florina är 24 år gammal och bor i ett litet hus som är något mindre än en friggebod tillsammans med sin man och deras dotter. Hon kommer tillbaka med en bunt papper.
– Jag kan varken läsa eller skriva. Snälla, läs och förklara för mig vad det står i det här dokumentet som min man och jag har fått från skogsbolaget, säger Florina med mycket vädjan och oro i rösten och räckte fram det till Rickard.

ricardo

Rickard tog god tid på sig att läsa och berätta vad som står i dokumentet. På krånglig byråkratrumänska stod det att det statliga skogsbolaget som äger marken där huset står kräver att Florina och hennes man infinner sig i rätten. Om det inte gör det kommer huset att demoleras. Rickard ser att datumet för rättegången är passerat. När Florina får höra det blir hon genast orolig för att de ska bli vräkta från sitt hus och att skogsbolaget ska komma och demolera det precis som de gjorde med grannhuset förra vintern.

Genom åren har Hjärta till Hjärta som både Rickard och jag arbetar för varit med och hjälpt många romska familjer att få äganderätt till sina bostäder. Många av invånarna i Pauleasca är analfabeter eller har bara gått i skola i ett par år har varken kunskap eller ekonomi till att driva processerna till domstol. I år har Hjärta till Hjärta tillsammans med kommunen i Gradinari och en rumänsk hjälporganistation sett till så att 115 familjer har fått äganderätt till sina bostäder. Nästa steg blir att försöka få till ett liknande projekt i Pauleasca.

rubble

Hjärta till Hjärta vill hjälpa till att förändra orsakerna till utanförskap, misär och fattigdom bland rudarer och romer. Vi vill hjälpa på plats så att mammor och pappor i ren desperation inte behöver lämna sina barn hemma och betala allt de äger och har för en utlandsresa i hopp om ett jobb. En inkomst. En resa som tyvärr oftast slutar på gatan i tiggeri. Vi vill förändra situationen för kvinnan utanför mataffären och mannen vid övergångsstället. Här kan du läsa om hur du kan vara med och förändra romers och rudarers situation i Rumänien: http://hjartatillhjarta.se/projekt-team-roma/

Text och foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge