fbpx

Är det kyligare nu?

Är vi på väg mot ett kyligare klimat för flyktingar, invandrare och migranter, undrar Anders Holmefur. Var finns värdigheten och ett humant bemötande av dem som kommer till Sverige?!

Flera händelser den senaste tiden pekar mot ett kyligare och rent av fientligt bemötande. För en tid sedan blev en EU-migrant så svårt misshandlad att han miste livet. Flera kommuner har prövat frågan om tiggeriförbud. I skrivandets stund pågående valdebatter kommenteras integrationspolitiken i allt kyligare ordalag. Vissa rent främlingsfientliga. Jag ser dessa händelser som exempel på en förändring i synen på dessa människor.

Samhällsklimat
Det är en djup tragedi att några tonårsungdomar provocerar och misshandlar en tiggande man till döds. Många av de människor som tagit sig till Sverige för att tigga har tvingats vänja sig vid trakasserier och hatiska angrepp. Det finns en tydligare reservation hos allmänheten mot den här mycket utsatta gruppen. Den politiska diskussionen kring EU-migranter, tiggare och flyktingar handlar om tuffare tag och stängda gränser. Risken är stor att detta påverkar vårt synsätt och handlande mot dessa utsatta människor. Tonåringarnas misshandel är tyvärr en spegling av samhällsklimatet.

Värdigt & generöst
Detta är dock inte hela bilden. Jag vet att det finns andra attityder och ett mjukare synsätt. För 5 år sedan möttes media, myndigheter, frivilligorganisationer och många vanliga svenskar till en samtalskväll som följdes av många goda initiativ. Hjärta till Hjärta formulerade engagemanget för de utsatta med mottot: Värdighet här och Förändring där!
Hjärta till Hjärta har under åren startat skolinsatser, genomfört hälsoinsatser, startat jobbskapande insatser och hjälpt utsatta med id-handlingar och lagfarter till eget boende. Hjärta till Hjärtas arbete skapar förändring i EU-migranternas hemländer och ger nya möjligheter till en förbättrad livskvalité.
Och alla dessa insatser är beroende av ett värdigt och generöst synsätt mot utsatta människor i vårt land. Sambandet mellan ett värdigt bemötande HÄR och insatser för förändring DÄR är uppenbart. Ofta har förändringsinsatserna i hemländerna sitt stöd i generösa svenskars vilja att hjälpa de tiggare som man mött utanför sin mataffär. Vi ser många exempel på hur svenskar reser till sina vänner för att t ex bygga hus.
Vi kan inte särskilja en biståndsinsats ”där” från ett värdigt bemötande ”här”. Det hör samman och skapar ett varmare samhällsklimat. Hjärta till Hjärtas arbete är mer angeläget än någonsin. Låt oss bli fler som kan göra mer… och varmare!

/Anders Holmefur, biståndsansvarig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge