fbpx

400.000 skäl att jobba som volontär

Volontärarbete ska naturligtvis inte behövas. All hjälp en samhällsmedlem kan behöva ska förstås regleras via skattsedeln. Men tills denna utopi är verkställd får man lösa det på annat sätt.

Själv arbetar jag som volontär för biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta. Det hela började med att jag fick en hjälpidé före jul. Jag tänkte mig en knapp att sätta på rockslaget som alternativ till att ge pengar i tiggarmuggen.

Knappen skulle spridas via privatpersoner och butiker med ett inbetalningskort vidhäftat och pengarna skulle gå till den välrenommerade organisationen Hjärta till Hjärtas arbete i Rumänien och Bulgarien för att skapa incitament för tiggarna att stanna kvar.

Det visade sig bli såpass lyckosamt att vi nu sett knapparna med god fart passera en kvarts miljon kronor och vi är nu uppe i 400 000 som genererats till projekt direkt kopplade till tiggarnas hembyar. Detta är en enorm glädje att följa insamlingen som sprider sig över landet. Den tillfredsställelsen är, trots att jag inte tjänar ett öre, att jämföra med en affärside som blir succé, eller en idrottssatsning där man får medalj.

Jag följer utvecklingen varje vecka och hjälper till med register och information. Men denna typ av belöning man känner innebär naturligtvis en risk. Blåögda välmenande insatser kan ställa till det snarare än hjälpa. Det är inte volontärens behov av att få känna sig god som är det viktigaste utan faktiskt att hjälpen är klok och genomtänkt och gör nytta.

Att ge en enskild fattig människa eller familj en stor summa pengar är t.ex. något som kan medföra problem i hemlandet.

Väl medveten om att jag hjälper till att cementera ett system jag helst vill slippa där frivilliga insatser ersätter det samhälleliga ansvaret så är ändå slutsatsen just nu: Med rätt sorts hjälp, som syftar till utveckling, via erfarna hjälporganisationer, så kan volontärarbetet vara givande för alla inblandade.

Text: Christina Ståhl, volontär, Hjärta till Hjärta

Här kan du läsa mer om knappen: hjartatillhjarta.se/knappen/

Klicka på den följande länken om du är intresserad av att jobba som volontär på Hjärta till Hjärta: hjartatillhjarta.se/jobba-som-volontar/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge