fbpx

Zemfira har fått tillbaka sitt liv

Christmas Angel Tree-projektet (CAT) syftar till att återupprätta brustna relationer mellan fängslade föräldrar och deras barn och göra det möjligt för dem att leva tillsammans när föräldrarna blivit frisläppta från fängelset. Varje år får CATs volontärer vara med och se trasiga familjeband helas. En av dem som har fått tillbaka sitt liv är Zemfira som är en romsk kvinna från staden Tyumen i Ryssland.

För några år sedan träffade CATs volontärer Zemfira när hon satt i fängelset i Tyumen som ligger i det Uraliska federala distriktet i Ryssland. Zemfira berättade att hon tidigare hade haft vårdnaden om sin fängslade brors barn som hon tog hand om tillsammans med sina två egna pojkar. Men hur hon än vred och vände på slantarna fick hon inte ekonomin att gå ihop.
– Vi var så fattiga att jag fick bryta upp parketten i lägenheten för att få något att elda med, säger Zemfira.
I ett desperat försök att få ihop pengar till sina och broderns hungrande barn började hon att langa knark. Men Zemfira åkte snart fast och dömdes till ett lång fängelsestraff. När CATs volontärer träffade henne i fängelset var hon djupt deprimerad och ångerfull. Hennes barn och syskonbarn hade skickats till barnhem. Även om hon var ledsen var hon ändå tacksam för att barnen nu hade tillräckligt med mat, skor och kläder. Hon skämdes för det hon hade gjort och hade ingen kontakt med pojkarna.
Åren gick. CATs volontärer besökte Zemfira i fängelset och gjorde sitt bästa för att få henne att återuppta kontakten med pojkarna. De erbjöd att ordna så att Zemfira och hennes två pojkar skulle få träffas i fängelset. Först vägrade hon men efter ett par månaders övertalning gick hon till slut med på att träffa pojkarna.

När hon träffade pojkarna var hon så glad att hon knappt ville släppa dem ur famnen eller blicken. Zemfira uppförde sig väl i fängelset och 2014 släpptes hon ut ur fängelset i förtid. Genom stödet från CAT har hon fått tag på ett boende och ett arbete. Hon har fått tillbaka vårdnaden om sina pojkar och de bor nu tillsammans som en lycklig familj. Zemfira är mycket tacksam för Christmas Angel Tree-projektet och så här sa hon senast våra volontärer träffade henne:

– Utan er skulle jag nog aldrig fått träffa mina pojkar igen! Jag är djupt tacksam för att ni såg mig, gav mig hopp och hjälpte mig tillbaka till livet igen.Vintern 2015/2016 nåddes 21.000 barn till fängslade föräldrar av Christmas Angel Tree-projektet i Ryssland. Målet i år för de tusentals volontärerna och samordnare som arbetar i ett 40-tal regioner runt om i Ryssland är att nå 25.000 barn.

Projekt Christmas Angel Tree ingår i Hjärta till Hjärtas julkampanj som du kan läsa mer om här: http://hjartatillhjarta.se/ge-barnen-en-riktig-jul

Klicka här för att ge en gåva till julinsamlingen via Hjärta till Hjärtas betalsida
Du kan även Swisha din gåva till 1231963347 märk gåvan med “Jul 2016”.

Text och foto: Christmas Angel Tree

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge