fbpx

Tiggeriet och fattigdomen upphör genom lokal ekonomisk utveckling

Familjen Fieraru, är romer. Många fattiga från byn var tidigare på resor till bland annat Frankrike. En del av dessa korttidsmigranter lyckades finna säsongsarbeten men andra såg inte någon annan utväg än tiggeriet. Mannen arbetade som daglönare inom jordbruket. Området de bor i är ett mycket bördigt område väl lämpat för grönsaksodling.

För fyra år sedan bestämde sig familjen för att bygga enklare växthus. De har under åren kunnat utveckla sin verksamhet och bland annat har de råd med att finansiera dotterns studier vid ett ekonomiskt gymnasium i den närmaste större staden. Grönsaksodlarna är inte organiserade och har hitintills inte gjort några gemensamma inköp eller kunnat teckna några kontrakt med t ex livsmedelskedjor i Rumänien.

När skörden ska säljas står varje producent utan för sitt hus vid landsvägen som går genom byn och hoppas att kunderna ska stanna och köpa deras varor. Producenterna konkurrerar med varandra och priserna för grönsakerna brukar gå ner rejält. Hjärta till Hjärta är nu med och startar en förening för oberoende grönsaksproducenter. De kommer ha fördelarna av samarbete samtidigt som var och en är sin egen. Priserna för det material varje bonde köper kommer att kunna sänkas ordentligt samtidigt som de kan får mer resonabelt betalt för de färdiga produkterna. Ett problem är att varje höst ruttnar tonvis med grönsaker eftersom odlarna inte lyckats få avsättning för dessa.

I vårt projekt har vi också inkluderat ett temperatur- och fuktighetskontrollerat lager. Vid lagret ska man också ha en avdelning för förädling av grönsakerna. En del av producenternas grönsaker håller inte måttet för butikshyllorna. Det kan t ex handla om något mindre skönhetsfel på en tomat. Uppemot 20% av dagens produktion kasseras därför direkt. Genom förädling kommer man kunna ta vara även på dessa grönsaker. Trots alla problem med både varuförsörjning och avsättning för produkterna har grönsaksodlandet lett till ett ökat välstånd.

Korttidsmigrationen från området har minskat och innevånarna börjar få tillbaka tron på att det faktiskt är möjligt att man kan få det bättre i Rumänien. Genom föreningen kan de familjer som fortfarande är extremt fattiga få start-kit så att även de kan försörja sig genom grönsaksodlandet. Rumänien är trots sina enorma arealer bördig jordbruksmark och med ett klimat som är lämpat för odling fortfarande 25 år efter revolutionen 1989 nettoimportör av livsmedel. Det är inte bra för befolkningen vare sig på landsbygden eller för stadsbefolkningen. Producenterna får dåligt betalt för sina produkter samtidigt som kostnadsnivån för livsmedel är hög för stadsbefolkningen. Rumänien kan mycket bättre men jordbruket och livsmedelsförsörjningen behöver organiseras.

banner_700x423_org_clean

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge