fbpx

Sagan som blev sann: En förebild för unga romer i Albanien

Född och uppvuxen i en av norra Albaniens fattigaste byar har Eriglisa på flera sätt fått kämpa sig dit där hon är idag. Hon är ett gott exempel på att förändring är möjlig. Att mirakel kan ske. Hon är en stor inspiration för alla men särskilt för Albaniens romska barn och ungdomar. För två år sedan fick Eriglisa hjälp att ansöka om ett jobb i en organisation som arbetar för romska barn i Tirana. Hon fick jobbet och har gjort ett väldigt gott arbete. Eriglisa är en mycket lojal, hårt arbetande och ödmjuk kvinna. I Albanien sänds en mycket populär tv-show på söndagarna. Eriglisa skrev i december ett brev till programmet och till den välkände programledaren. I brevet frågade hon efter 30 julklappar till en grupp romska barn som hon undervisar. Programledaren blev nyfiken och ville att Eriglisa skulle komma på en intervju. Det var där miraklet började.

Mot alla odds
Eriglisa kom i kontakt med Hjärta till Hjärtas samarbetspartner Bethesda som sjuåring. Då deltog hon i ett sommarläger. Ett läger som arrangerats varje år för utsatta och fattiga barn från Lac och byar där omkring. Barn som annars skulle tillbringa sommardagarna på gatan. En farlig och osäker tillvara där många barn far illa. Eriglisa kommer från en av de fattigaste
romska byarna norr om Lac där det är vanligt att barnen högst går 2-3 år i skolan. Efter lägret började hon så småningom att tillsammans med många andra barn från byn, gå till ABC-verksamheten som drivs av Bethesdas Hope for Children. Hon lärde sig läsa och skriva, fick fortsatt stöd med läxor och annat när hon så småningom började i den vanliga skolan. Eriglisa tyckte om skolan. Hon fortsatte, klass efter klass. Kämpade. Inte helt smärtfritt dock då man från hemmets sida inte visade någon förståelse eller uppmuntran för hennes skolgång. Hennes alkoholiserade far var mest emot det då kulturen är så rotad att flickor inte ska gå i skolan och där man normalt gifter sig som fjortonåring. Däremot fann Eriglisa mycket stöd från personalen i Hope for Children. Den här unga tjejen vågade trots allt att bryta mönster och gå en annan väg. Mer och mer började hon drömma om en riktig utbildning. Efter hårt arbete och mycket uppmuntran började Eriglisa på gymnasiet! Något som är ovanligt bland de romska folkgrupperna i landet. Hon var duktig. Drömmen om universitetsstudier blev starkare och Bethesdas ledare Dana Molla uppmuntrande henne att gå för sin dröm. Under alla de här åren fortsatte organisationen
att prata med familjen om tillåtelse att låta Eriglisa och hennes syskon fortsätta skolan. Det samtalades om vikten av utbildning, olika tankesätt osv. Modern mjuknade mer och mer och började så småningom att stötta sin dotter. Eriglisa klarade inträdesproven till universitetet och organisationen stöttade henne ekonomiskt det första året. Andra året blev hon anställd som deltidslärare i ABC-klassen som hon själv gått i som liten. Det blev en bra praktik och en möjlighet att finansiera utbildningen. 2015 var hon färdigutbildad lärare. Drömmarna var inte slut, precis så som hon har blivit hjälpt vill hon hjälpa andra fattiga och utsatta barn att utbilda sig. Se dem växa upp och skapa sig egna liv. Vara med och förändra tankesätt och rotade mönster, få barn och unga att se sitt värde.

Nytt jobb för de minsta
När programledaren fått höra Eriglisas livshistoria, hur hon fått kämpa och tagit sig igenom många svårigheter för att med stöd nå dit där hon är idag, grät han. Eriglisas livsresa är en gripande och fascinerande historia. Den berör. Romska barn i Albanien är generellt lågutbildade och ingen läser på universitetet. Programledaren bjöd in Albaniens premiärminister att komma till tv-programmet för att lyssna till Eriglisas berättelse. Och att förse henne med 30 julklappar till hennes barngrupp. Premiärministern blev inte bara förvånad utan också väldigt
gripen. Han lovade henne julklapparna men inte bara det. Där och då, i direktsändning, anställde han henne som rådgivare inom socialförvaltningen! Eriglisa trodde inte sina öron, hon sa: ”Jag har inte den erfarenheten och de kvalifikationer som krävs för att jag ska kunna arbeta inom förvaltningen”
Premiärministern svarade henne: ”Din erfarenhet finns i ditt hjärta och vi behöver verkligen det som du är och har, i vårt arbete”
Och så blev det. Ministern och programledaren ordnade allt för Eriglisa på kontoret. Den här händelsen blev stor nyhet över hela Albanien – via tv, tidningarna och sociala medier. Det låter som en saga men det är verkligen en sann historia. Ett mirakel.

För fler mirakel. Stöd kampanjen Utbildning 2018 här

Text: Hanna Andersson Bild: Bethesda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge