fbpx

Ryssland: Lisas mamma sitter i fängelse

Lisa är en av alla tusentals barn som under julsäsongen 2016-2017 fick besök Christmas Angels Tree i Ryssland. Hennes mor sitter i fängelse och pappa är död. Tack vare stöd från Dig till projektet och till julkampanjen 2016 kan barn som Lisa och föräldrar som hennes mamma få hopp om en ljusare framtid. 

När det var Lisas tur att få besök av volontärerna i projektet överlämnade de en julklapp som hennes mamma Marianne valt ut, de lämnade också ett handskrivet kort från mamma och en Barnens Bibel. Lisa är en väldigt social tjej. Hon berättar gladeligen om sig själv. Och speciellt om en sak som hon visar dem. En sak som betyder mycket för henne – hennes pappas gamla t-shirt. Han gav den till Lisas mamma som också burit den i flera år. Och nu har Lisa den. Lisa berättar att hon saknar sin mamma väldigt mycket. Hon blir ledsen när hon pratar om det.

Missbruk & död
Lisa föddes i en familj där både mamma och pappa var drogmissbrukare. Mamma Marianne dömdes till fängelse. Henne far dog av en överdos mitt framför ögonen på henne. Familjens vänner finns inte heller längre i livet. Dessa händelser har gjort djupa sår i Lisa, ett känslomässigt trauma som fortsätter att påverkar henne. Hela hennes uppväxt har varit tuff. Nu bor Lisa hos Anastasia. Anastasia kom i kontakt med familjen genom sitt arbete inom socialtjänsten. När krisen var ett faktum och allt rasade samman i familjen tvekade Anastasia inte en sekund på att göra något åt situationen. Hon är nu 14-åriga Lisas förmyndare sedan 2 år tillbaka.

Feedback är nyckeln 
Lisa är inte bara en öppenhjärtig tjej, hon är begåvad och tycker om att skapa.  Vid besöket visar hon upp vad hon gjort och ber volontärerna att ta med en färgglad låda som hon tillverkat till sin mamma.Det är inget ovanligt att barnen som besöks skickar med presenter till sina föräldrar i fängelset. Målet för organisationen är att förmedla gåvorna tryggt, säkert och direkt till föräldern. Och på samma sätt kommer Lisas present också att levereras direkt till Marianne:
”Feedback är en väldigt viktig del i projektet”, säger Angel Christmas Trees organisatör Yan Volkov. Han fortsätter:
”Väldigt ofta får vi med oss pyssel och teckningar som barnen har gjort till sina föräldrar. Det berör alltid föräldrarnas hjärtan. Med förmyndarens tillåtelse fotar vi barnen när vi besöker dem, vi printar ut bilderna och lämnar dem till föräldern. Bilderna blir alltid uppskattade och mottagna med stor tacksamhet och glädje. Fotona är också en konstant påminnelse om dottern eller sonen och om glädjen som de upplevde när de tog emot julklappen som de valt ut åt sitt barn. Att varje julklapp är personligt utvald av föräldern är viktigt. Det uppmuntrar dem att tänka på sina barn, deras intressen, längtan och relationen dem emellan.”

Hopp
Vår förhoppning är att Lisa ska fortsätta sin livresa, utveckla sina intressen och talanger och att hennes inre sår ska få läka. Vi hoppas att Marianne ska få bli fri från sitt beroende och att livet kan förändras. För sin egen skull. För dotterns skull. För att deras relation ska kunna bli hel igen.
Genom Christmas Angel Tree påbörjas processen att återupprätta kontakten och relationen mellan barn och deras fängslade föräldrar. Tillsammans är det möjligt, tillsammans återförenar vi föräldrar och barn igen!

Läs lite mer om projektet och ge en gåva till Christmas Angel Tree här: https://insamling.hearttoheart.se/Cause/e6e21012-4af1-43b1-aa7d-b8b7e515e052

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge