Det är romernas nationaldag idag

Idag firar Romer från ett 40-tal länder sin nationaldag till minne av den första romska kongressen som hölls i London den 8 april 1971. Det är en viktig dag för många romer som firas med glädje, sång och musik.

 

 

På kongressen i London infördes den romska flaggan. Det blåa fältet i flaggan symboliserar himlen, det gröna marken och det röda hjulet symboliserar framåtskridandet. Även romernas nationalsång Djelem, Djelem (jag reste, jag reste) infördes på kongressen i London.

1990 utsågs den 8 april som romernas nationaldag. År 2000 utropade International Romani Union (IRU) Romanistan som romernas eget hemland utan att ställa några krav på territorium. Att IRU valde att inte ställa krav på något territorium är inte så konstigt, för på sätt och vis kan man säga att hela världen är romernas hemland.

Genom historien har mycket av den romska kulturen, sedvänjorna och levnadssättet slagits i spillror genom diskriminering, förföljelse och ond bråd död. Under förintelsen mördades upp till 1 miljon romer av nazisterna och deras kollaboratörer. Förföljelsen av romer borde ha begravts i Europa i och med nazismens fall i maj 1945. Men istället berövades de östeuropeiska romerna som hamnade bakom den sovjetiska järnridån de få strukturerna som hade bestått nazisternas försök att utrota både romerna och deras kultur. I västeruropa fortsatte diskrimineringen efter kriget och det skulle dröja till slutet av 1970-talet innan romernas rättigheter började att diskuteras på allvar.

I Östeuropa var det många som trodde att romerna skulle få det bättre efter kommunismens fall men istället ökade diskrimineringen och förföljelsen. Romer behandlas fortfarande som främlingar och andra klassens medborgare i länder som de har bott i nästan 1000 år. Vi har fortfarande lång väg kvar att vandra innan romerna också har inkluderats i den europeiska stugvärmen där de hör hemma.

Det är mer än dags att vi lägger historien och fördomarna bakom oss och inkluderar romerna i vår gemenskap. Rom är romani för människa, vi är alla romer (människor) och Gud som ser rakt in i djupet av våra hjärtan älskar oss precis som de romer vi är. Opre Roma!


Hjärta till Hjärta vill hjälpa till att förändra orsakerna till utanförskap, misär och fattigdom bland romer i Rumänien och Bulgarien. Därför har vi startat upp projekt Team Roma i Bulgarien och Rumänien. Du kan vara och stödja vårt arbete genom att ge en gåva:

Klicka här om du vill ge en gåva till Team Roma-projektet
Klicka här om du vill bli månadsgivare för Team Roma-projektet

Text och foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

*Bilderna togs under romernas nationaldagsfirande i Linköping och Huskvarna 2015.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Afghanistan, Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 123 196 33 47

Klicka här för att ge