fbpx

Rickard Klerfors reserapport från Rumänien

Idag fredag ska jag resa hem efter några veckors intensivt arbete i Rumänien och Bulgarien, Det finns enorma problem för romerna och andra grupper som lever i utanförskap och fattigdom – samtidigt finns det mycket resurser i länderna och många möjligheter till en reell förändring av förhållandena. Enorma arealer av de bördiga jordarna ligger obrukade samtidigt som en stor del av befolkningen inte har mat för dagen.

Det är uppenbart att i de områden där de lokala politikerna och organisationerna vill verka i rätt riktning går det både snabbare och lättare för oss att bidra till förändringen. Har under den här perioden haft många intressanta möten med både rumänska och svenska politiker. I fredags mötte jag fem rumänska EU-parlamentariker och de var förvånansvärt öppna och realistiska – de verkar faktiskt vilja föra utvecklingen åt rätt håll.

Igår hade jag förmånen att vara med på fältbesök i länet Olt tillsammans med Åsa Regnérs delegation. Vår organisation vill genom samarbete med den romska representanten vid Länsstyrelsen i Olt samt lokala organisationer i staden Slatina gör insatser för de romer som bor i ett kvarter i utkanten av staden. Förenklat kan man säga att de lever på sortering av stadens sopor. I ett första steg vill vi verka för att människorna får tillgång till och tillträde till sjukvård.

Bildtext: Rickard Klerfors informerar invånarna i den rumänska byn Troyslav i Pauleascaområdet om projekt Team Roma. Bilden togs vid ett annat tillfälle.

Text: Rickard Klerfors. Foto: Mikael Good

Vill du vara med och stödja Hjärta till Hjärtas kommande arbete för romerna i Slatina? Swisha i så fall din gåva till 123 196 33 47 märk den med “Team Roma”.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge