fbpx

Korgflätningskursen blev en framgång

Korgflätningskursen i Pauleasca-dalen blev en framgång och är en milstolpe i Hjärta till Hjärtas insatser i Rumänien. I samarbete med organisationen Somebody Cares genomförde Hjärta till Hjärta en kurs i korgflätning under förra veckan.

12 deltagare fick under veckan möjlighet att lära sig grunderna i hantverket. Tre av deltagare har tidigare varit i Sverige eller på annat håll i Europa för att finna försörjning. Kursen väckte stor uppmärksamhet då många tvivlade på att den omöjligen skulle kunna genomföras, något liknande har inte genomförts i området tidigare. Samtidigt var många avvaktande och försiktigt nyfikna för att finna ut om kursen kunde leda till arbete.

En av kursledarna som tidigare varit i Sverige och tiggt fungerade som en noggrann och ambitiös instruktör för nybörjarna. Han inskärpte att de måste vara sparsamma med materialet och inte stressa.

Diplomutdelningen som hölls i söndags blev ett känslosamt och högtidligt ögonblick. Flera av kursdeltagarna grät av lycka när de blev godkända. Andra strålade av stolthet och ambition när de nu ska börja producera korgar för export till Sverige och andra länder. Kursledarna berättade om ett mödosamt arbete under kursveckan. Flera deltagare hade varit beredda att ge upp men genom samtal och tålmodig handledning lyckades man genomföra kursen.

Projektledaren för korgflätningen inbjöd deltagarna till arbete under fortsatt handledning för att utveckla sina talanger. 25 korgflätare har nu arbete i det sociala företag som Hjärta till Hjärta startat tillsammans med FDES. Av dessa har 10 personer tidigare varit i Sverige eller på andra platser i Europa för att finna sin försörjning.


Text: Anders Holmefur, Hjärta till Hjärta

Foto: Christer Tornberg, Hjärta till Hjärta

Tack till alla er som har gett en gåva till Team Roma-projektet och gjort det möjligt för oss att anordna kursen. Klicka här om du också vill ge en gåva till projektet:

Du kan även Swisha din gåva till 123 196 33 47 märk gåvan med “Team Roma”

Du kan även köpa korgar i någon av Hjärta till Hjärtas Second Hand-butiker adresser, öppettider och vägbeskrivning hittar du här: http://hjartatillhjarta.se/second-hand/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge