fbpx

Judoklubben på barnhemmet i Bulgarien

I en stad i norra Bulgarien har Hjärta till Hjärta och deras bulgariska samarbetspartner varit med och startat upp en judoklubb på ett barnhem tillsammans med pastorn och judotränaren Lubomir som har ett stort hjärta för utsatta barn och ungdomar. Barnen på barnhemmet är romer och en del av dem bär på traumatiska upplevelser. 

Församlingen som pastorn arbetar i har besökt barnhemmet vid större högtider och delat ut kläder, presenter och arrangerat fester för barnen och ungdomarna. Barnen på barnhemmet tillhör den romska minoriteten och de är föräldralösa eller har blivit övergivna av sina föräldrar. Lubomir såg att barnen var understimulerade och inte hade så mycket att göra på sin fritid. När barnhemsbarnen fyller 18 är de myndiga och måste lämna barnhemmet oavsett om de är mogna för det eller inte. Många av dem flyttar till de större städerna. De före detta barnhemsbarnen vet inte riktigt hur de ska klara sig i samhället och blir lätta byten för hallickar och kriminella vilket leder till att många unga kvinnor hamnar i prostitution och många unga män i kriminalitet.

Tillsammans med Lubomir bestämde vi oss för att starta ett projekt där barnhemsbarnen fick lära sig samarbeta, vara tillsammans och bygga upp sin självkänsla. I och med Lubomirs judokunskaper bestämde vi oss för att starta en judoklubb på barnhemmet. Vår bulgariska samarbetspartner och Lubomir tog kontakt med rektorn på barnhemmet som var mycket tillmötesgående och tacksam för att vi ville göra något för barnen och han ställde gymnastiksalen till vårt förfogande. Den var dock mycket nedgången men efter en del renovering och finputs är den nu en fullt fungerande träningslokal.

18 barn och ungdomar var med när judoklubben startade i april. Nu har det gått ett drygt halvår och idag är 37 barn och ungdomar med i klubben. Lubomir har kontakt med judoklubbar runt om i Bulgarien. Under våren och sommaren har de varit med på tävlingar i närliggande städer. I somras åkte de på judoläger till en annan bulgarisk stad. Förutom att han är tränare har Lubomir och hans fru engagerat sig i barnhemsbarnen och bjudit in dem till en social gemenskap som många av dem inte upplevt tidigare. Lubomir reser i stort sett dagligen till barnhemmet och han är mycket engagerad i barnen och ungdomarna. I och med sitt engagemang har han kommit mycket nära barnen och ungdomarna. Men trots att han har sett och upplevt mycket blev han mycket tagen av en av tonårstjejerna som är med i judoklubbens historia. Läs mer om henne i Lubomirs brev till Hjärta till Hjärtas bulgariska samarbetpartner här nedan.

Untitled-1

Klicka här för att ge en gåva till Team Roma-projektet
Klicka här om du vill bli månadsgivare för Team Roma-projektet
Du kan även Swisha din gåva till 123 196 33 47 märk gåvan med “Team Roma”

Text: Mikael Good, Hjärta till Hjärta. Foto: BAM

Hjärta till Hjärta har ett 90-konto, vilket är en garanti för att varje gåva används på rätt sätt. Vi redovisar varje år vår totala verksamhet i Sverige till Svensk Insamlingskontroll. Bakom Svensk Insamlingskontroll står arbetsmarknadens parter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge