fbpx

Ilze fick tillbaka sitt leende

Ilze är en lettisk sexbarnsmamma. Tre av hennes barn är vuxna och har flyttat hemifrån. Hennes man har missbruksproblem. Trots att hennes liv har blivit något bättre de senaste åren har hon det svårt. Men istället för att bli deprimerad har hon valt att möta dagen med ett leende.

För ett par år sedan var hon arbetslös, hon tappade sina framtänder på grund av eftersatt tandvård. Hennes man drack mycket alkohol och deras lägenhet var som en enda stor röra. Livet gjorde Ilze deprimerad och hon kände det som om hon hade kastat bort sina bästa år och hon såg sig själv som ett enda stort misslyckande. De drog inte ens undan de tunga gardinerna under dagarna i ett desperat försök att hålla dagsljuset ute. I praktiken bodde de i en mörk lägenhet för att undvika att se all smuts.

Bill och Dana Shultz, från vår samarbetsorganisation Pakapieni träffade Ilze och hennes man för ett par år sedan. Då ansåg de att hon främst behövde få stöd och uppmuntran. Dana tog sig an Ilze. Hon uppmuntrade och uppmärksammade henne och så sakteliga fick Ilze tillbaka det självförtroendet som flytt från henne. Pakapieni såg också till att ordna en tandprotes till henne. När hon hade fått tillbaka sitt leende växte hennes självförtroende ytterligare ett par steg. När hon såg sig i spegeln såg hon inte längre en förlorare utan en vacker medelålders kvinna.

Hennes nyfunna självförtroende hjälpte henne att få ett arbete på en fabrik. Arebetet ligger långt från hennes hem och hon cyklar först 8 km till en arbetskamrat och sedan åker de gemensamt till arbetet med hennes bil. På sommaren cyklar hon ofta 23 km i vardera rikting till och från jobbet för att få lite extra motion. Hennes vuxna söner tycker att hon ska skaffa sig ett körkort så att de kan köpa en bil till henne. Då slipper hon cykla på vintern eller när det är dåligt väder.

Ilzes liv är fortfarande riktigt svårt. Hennes man har fortfarande problem med  missbruket. Hon är ofta förkyld på grund av de långa cykelturerna i ur och skur. Men hon är ändå en mycket gladare människa idag. Hon ler mycket och ofta under vårt samtal och hon är tacksam för alla de möjligheter som hon har fått. Ilze har börjat lägga undan lite pengar som går till att reparera och renovera lägenheten. De har satt in ett nytt fönster, har satt upp nya tapeter och det är full av ljus i den välstädade lägenheten. Trots alla svårigheter är Ilze lycklig och hon är mycket stolt över sina barn som är flitiga i skolan.

Ilze är mycket tacksam för att hon träffade Bill och Dana Shultz från Pakapieni när livet var som svårast. Mötet med dem har inneburit stora förändringar i hennes liv. Hon säger:
– Jag är en helt annan person idag. Det finns så mycket att glädjas åt i mitt liv.

Text och foto: Bill Shultz

Det finns många kvinnor som Ilze i Lettland. Kvinnor som har det tufft ekonomiskt trots att de har ett arbete. De flesta av dem är inte lika optimistiska som Ilze. För dem som inte har ett arbete är situationen ännu tuffare. Trots att Lettlands ekonomi är i tillväxt efter de ekonomiska svårigheterna har de mest utsatta i det lettiska samhället ännu inte märkt av uppgången. Många lettiska familjer är i behov av extra stöd för att klara vardagen.

Genom vårt familjestöd får fattiga familjer det extra stöd som de behöver för att klara vardagen. De får hjälp till självhjälp, bostad, skolavgifter, försörjning etcetera. Tillsammans med familjen försöker vi hitta lösningar på de ekonomiska problemen. När familjen kan stå på egna ben kan vi gå vidare och hjälpa andra. Arbetet sträcker sig över hela Lettland. Velki Association och Mission Pakapieni är våra samarbetspartners. De ser till så att rätt hjälp når rätt familj i samråd med de sociala myndigheterna.

Stöd utsatta lettiska familjer Sätt in din gåva på BG 900-7857 märk din gåva med Familjestöd Lettland.

Här kan du läsa mer om vårt arbete i Lettland: http://hjartatillhjarta.se/lettland/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge