fbpx

Hjärta till Hjärta fyller 25 år i dag

1961 lärde Sixten och Karin Widerstedt känna Waclaw Rosowski som var en exil polack som suttit fängslad 5 år i nazisternas koncentrationslägret Auschwitz för sitt motstånd mot den tyska ockupationsmakten. Sixten och Karin engagerade sig i Waclaws arbete att skicka hjälppaket till behövande i Polen.

Från 1961 fram till 1981 hjälpte Sixten och Karin och deras vänner Waclaw att skicka hjälppaket till Polen. 1981 blev det lättare för svenskar att få visum att åka till Polen. I den vevan frågade Waclaw, Sixten och Karin om de kunde fråga om en kollekt i Vikingstads Missionsförsamling som de då var medlemmar i skulle kunna gå till en hjälpsändning till Waclaws gamla hemförsamling i Lublin i Polen. Pastorn hörsammade Waclaws önskan och han lät inte bara en utan två kollekter gå till ändamålet, för pengarna köptes mat och kläder in. Waclaw bad sina vänner Sixten och Karin att åka till Polen i hans ställe. Sixten och Karin hörsammade Waclaws önskan. Resan till Lublin blev mycket strapats- och innehållsrik och när slutligen kunde pusta ut på färjan till Sverige bestämde sig Sixten och Karin för att hörsamma kallelsen och fortsätta att köra hjälpsändningar till Polen.

Längtan och visionen att hjälpa andra människor växte och spred sig till fler människor. Arbetet med det egna och grannarnas hem som bas blev allt större. Bilen och släpkärran byttes snart ut mot långtradare. Under drygt tio års tid kördes 100-tals hjälpsändningar från Linköping till Polen. Namnet Hjärta till Hjärta kom till då den dåvarande polske socialministern talade till svenska folket i ett tv-program 1982. Han tackade för alla hjälpsändningar som kom till Polen och sa: – Snälla ni, dumpa inte era sändningar utanför närmaste kyrka, då är det risk för att hjälpen inte kommer till dem som bäst behöver den. Era gåvor måste gå från hjärta till hjärta. Sixten tog till sig den sista meningen och gav hjälpverksamheten namnet Hjärta till Hjärta.

Den 23 januari 1991 träffades Sixten och Karin Widersted och ett 20-tal av deras vänner i Missionskyrkan i Vikingstad. De hade kört hjälpsändningar till Polen under 10 års tid och nu valde de att gå vidare och bildade den ideella föreningen Hjärta till Hjärta. Sixten som precis gått i pension från sitt arbete som rektor arbetade sedan som oavlönad direktor för Hjärta till Hjärta i drygt 10 år innan andra tog över. Även om Sixten har lämnat ifrån sig rodret fortsätter vi att arbeta i hans anda med att låta hjälpen gå från hjärta till hjärta.

Anders Holmefur som idag är direktor för Hjärta till Hjärta frågar Sixten om vilka förhoppningar han hade på Hjärta till Hjärta vid föreningsbildningen:
– Polenarbetet hade pågått i 10 år och behövde stadgas upp. Men jag hade absolut inga förväntningar på en så kraftig expansion. – Hjärta till Hjärta idag är i en fantastisk utveckling! Jag tackar Gud för det, säger den fortfarande vitale grundaren Sixten Widertstedt.

Klicka här för att ge Din gåva till jubileumsinsamlingen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge