fbpx

Hjälp oss att överföra Gnosjöandan till Rumänien

Emilie Petersen* (till höger på bilden) är mera känd som Mormor på Herrestad. Hon och hennes man Johan Philip kom till Kärda socken utanför Gnosjö som flyktingar från Tyskland 1814. De kom till en bygd som var djupt präglad av fattigdom, missär, alkoholism, utanförskap och tragiska familjeöden.

5webb

Emelie såg problemen, fann lösningarna och blev en pionjär inom utbildning, socialt arbete, entreprenörskap och mission. Utan Emelies helhjärtade arbete som påverkade hela bygden på ett positivt sätt, hade vi nog inte haft någon Gnosjöanda idag. Situationen i de romska byarna i Rumänien som min kollega Rickard Klerfors och jag besökte tidigare i veckan är ungefär densamma som i Kärda socken när Emelie och Johan kom dit tvåhundra år tidigare.

1webb

Hjärta till Hjärta vill vara med och sprida en anda liknande den i Gnosjö bland romer och rudari i Rumänien. Vi vill vara med och lyfta människor ur fattigdom, misär och utanförskap och se till så att de kan få utbildning, vård, arbete och äganderätt för sina bostäder. Många romer och rudari är duktiga entreprenörer och skickliga hantverkare men de saknar oftast verktyg och resurser. Om man kunde samla deras kunskap och kompetens och ge dem det stöd och de verktygen som de behöver för sin utveckling är jag övertygad om att de på sikt kommer att kunna försörja sig och resa sig själva och sina grannar ur fattigdom och utanförskap.

6webb

Du kan stödja vårt arbete genom att sätta in en penninggåva till vårt Team Roma projekt. Sätt in gåvan på 90 07 85-7 och märk den med “Team Roma”. Du kan också hjälpa till genom att arbeta volontärt i någon av våra fyra butiker. Ju fler som arbetar volontärt desto mer pengar kan vi skicka i väg i bistånd till våra projektländer. Du kan även skänka kläder, skor och möbler som kan säljas i våra butiker eller skickas som bistånd. Kontakta oss gärna om du vill hjälpa till: info@hearttoheart.se

Text och foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

* Bilden på Emilie Petersen är inte från 1814. Bilden på skådespelerskan som spelar Emelie togs i samband med teaterföreställningen “En vandring i mormors fotspår” som hölls i Herrestads by den 15/6-2014.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge