fbpx

Glädje och tacksamhet: Målgång för projekt!

Vid årsskiftet avslutas Gatubarns-och Personlig fadderprojekten, Rumänien. De en gång utlämnade och sargade barnen har blivit vuxna och kan stå på egna ben. Målet är nått, vi kan tillsammans gå vidare i glädje och möta  andra behov.

Catalin Vlad kom till vårt barnhem Casa Blanca när han var 11 år. Den 5 september i år fick han sin älskade Andra, en glädjens dag! De gifte sig i hennes hembygd – Piatra Neamt i nordvästra delen av Rumänien. Catalin har fortsatt sin framgångssaga som musiker i Rumänien. Han är gitarrist i bandet som spelar för en av de mest populära artisterna i landet – Mateo. Andra är mitt inne i sin karriär som ekonom och arbetar som revisor på revisionsbyrån KPMG i Bukarest.

Tanken svindlar. Vilken resa vi tillsammans gjort med Catalin och alla de barn som vi fick ta emot från Bukarest gator. Hur skulle livet ha sett ut för dem utan oss och Ditt stöd? Ett krasst svar är att en del av de ungdomar som idag har ett självständigt liv och framtiden framför, inte hade levt utan vår öppna famn och hjälpande hand. Arbetet i Rumänien tog fart 1990 strax efter revolutionen. Insatser för gatubarn och övergivna barn blev ett led i detta. Till en början deltog Hjärta till Hjärtas medarbetare i uppsökande verksamhet bland gatubarn i Bukarests kloaker och parker för att förse dessa trasiga, frysande och utlämnade barn med bland annat kläder och mat. Efterhand kunde några av dem få en fristad tack vare en lägenhet där de fick flytta in under våra medarbetares omvårdnad och beskydd. Lägenheten byttes till barnhemmet Casa Blanca där fler barn kunde tas emot och hjälpas undan utslagning och våld.

Casa Blanca fungerade som en sluss för att återförena barnen med föräldrarna eller för att placeras i goda fosterhem. 2005 bestämde vi oss för att lägga ner Casa Blanca. Behovet var då inte alls detsamma som i mitten och slutet av 1990-talet. Vi hade hittat vägar tillbaka till samhället för barnen. Men fortsatt har vi varit mycket måna om att tillsammans följa och stödja dem med utbildning, bostäder och möjligheter till försörjning. Under hösten har vi slutligen köpt in ytterligare några bostäder. Nu till årsskiftet når vi målet. Barnen har blivit vuxna och står på egna ben. Det är dags för oss att tillsammans gå vidare. Ett stort tack för stöd och engagemang för de gatubarn som Du har varit med och räddat till ett värdigt liv.

Här kan du läsa mer om Hjärta till Hjärtas arbete i Rumänien: hjartatillhjarta.se/rumanien/

Text: Hanna Andersson och Rickard Klerfors
Foto: Privat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge