fbpx

Luana gick från mörker till ljus

Situationen för Albaniens drygt 100 000 romer är svår och 39% av dem lever i extrem fattigdom enligt en EU-rapport. De sociala myndigheterna i landet saknar resurser för att göra något åt deras situation. Romernas utbildningsnivå är låg och därför har få romer möjlighet att bryta sig ur sin fattigdom. Men det finns undantag; tack vare ert stöd har Luana som är en 20-årig romsk tjej från Albanien kunnat börja på universitet.

Luana kommer från en fattig, romsk familj i Albanien. Så länge hon kan minnas förekom det våld i barndomshemmet. Hennes alkoholiserade far slog mamman dagligen. Till slut flydde mamma sin väg. Luana och hennes syskon var fortfarande ganska små. De fick då leva på gatan och tigga mat fram tills den dag då de fick möjligheten att komma till barnhemmet Barnens Hus som stöds av Hjärta till Hjärta:
– Det kom att bli de bästa åren i våra liv, skriver Luana. Vi fick gå i skolan, behandlades med kärlek, respekt och värdighet. Tack vare hjälp och uppmuntran växte vi upp till att bli unga människor med nytt hopp inför framtiden.

Luana uttrycker en stor tacksam för sin uppväxt på Barnens Hus och människorna där som har blivit hennes familj. Men också för de möjligheter som det har inneburit för henne.

Universitetsstudier väntar
Luana var tidigt duktig i skolan med bra betyg. Hon fick chansen att gå i en bra skola för att förbereda sig inför fortsatta studier. Till hösten väntar så en ny spännande tid, i oktober börjar hon läsa vid universitetet i Tirana:
– Det är här väldigt ovanligt för en romsk flicka som jag. Mina jämnåriga kompisar från min hemby är gifta och har 3-4 barn som tigger på gatan, skriver Luana.

Bakgrunden och livet på barnhemmet har satt sina spår och Luana är engagerad för andra barn som kommer från utsatta och fattiga familjer. I organisationens stödundervisningsprojekt Hope for Children, undervisar hon barnen i dans.

Barnens Hus fungerar numera som Familjehem för att ännu bättre möta barnens behov. Utbildning är en av de saker som står i fokus för barnen här.

Här kan du ge din gåva till Hjärta till Hjärtas utbildningskampanj 2016
Du kan även Swisha din gåva till 123 196 33 47 märk gåvan med “UTB 2016”

Text: Hanna Andersson, Hjärta till Hjärta

*Luana heter egentligen något annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge