fbpx

Förintelsens minnesdag uppmärksammades i Kisa

Den 27/1 var det 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades av sovjetiska trupper. Runt om i världen högtidlighölls minnet av nazisternas offer. Dagen har även blivit en dag för kampen mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antiziganism och antisemitism.

I Kisa arrangerade Föreningen Vänskap Över Alla Gränser en minnesdag för förintelsens offer och Sture Kåren och Mikael Good från Hjärta till Hjärta hade bjudits in för att medverka. Kvällen började med att föreningens ordförande Lena Käcker Johannson höll ett kort tal på torget i Kisa innan deltagarna tände facklor och gick i fackeltåg till Kisa kyrka. I kyrkan väntade både sång och tal för de drygt 60 deltagarna.

Niondeklassarna från Värgårdsskolans musikprofil sjöng sånger om alla människors lika värde. Lena Käcker Johannson höll ett kort inledningstal. Sedan var det dags för Mikael Good från Hjärta till Hjärta att äntra talarstolen. Han började sitt anförande med att berätta att polacken Waclaw Rosowski som inspirerade Sixten och Karin Widerstedt att starta Hjärta till Hjärta satt 5 år i Auschwitz för att han och hans fästmö protesterade mot nazisternas behandling av judar och intellektuella i Polen.

Mikael fortsatte med ett längre anförande om romernas historia och de fasor som de utsattes för under andra världskriget och hur situationen för Europas romer ser ut idag. Mikael avslutade sitt anförande med att berätta om Hjärta till Hjärtas arbete bland romer i Rumänien i dag. Kvällen avslutades med att kyrkoherden Magnus Svensson höll en kort andakt med fokus på den intolerans, främlingsfientlighet och rasim som bubblar upp i Europa idag. Magnus delade ett antal bibelord som uppmuntar och uppmanar oss att ta väl hand om främlingarna och flyktingarna i vårt land.


Här kan ni läsa en artikel som handlar om den romska förintelsen Porajmos: http://hjartatillhjarta.se/porajmos-den-romska-forintelsen/

Text och foto: Mikael Good

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge