fbpx

Daniel stickar för att värma romska barn i Rumänien

Daniel, 29 år, har tillbringat några år på anstalt. Där lärde han sig olika sticktekniker. Nu är han fri men fortsätter sticka för att ge tillbaka till samhället och hjälpa utsatta människor. Hans väg tillbaka till ett vanligt liv har gått via en 30-dagars klosterretreat på Kumlaanstalten och en tid på klosteravdelningen på Skänningeanstalten. Möjligheten att få brottas med livsfrågor i den miljön ledde Daniel fram till en tro på Gud.

Vi träffade Daniel och hans flickvän Evelina i hennes lägenhet i en mellanstor svensk stad. Daniel hade precis återvunnit sin frihet. Under fängelsetiden hade han stickat mössor, vantar och sockor som bland annat delats ut bland romska barn i ett av de områdena där Hjärta till Hjärta arbetar i Rumänien. Vi passade på att ställa några frågor till Daniel.

Daniel, hur kom du på tanken att du skulle sticka, det är ju inte den vanligaste sysselsättningen ”bakom murarna”?
– När jag var på Boråsanstalten fick jag på syavdelningen prova på olika tekniker, bl.a. ”Quick Knit” d.v.s. en påtteknik när det gäller stickning. Jag tyckte om det sättet att sticka och köpte garn på mina permissioner och stickade till familj, vänner och anstaltskompisar.

Är det tillåtet att använda stickor på anstalter?
– Nej, vanliga stickor är inte tillåtna. Men till den här påttekniken använder man runda plastringar med nabbar.

Är du ensam om att sticka just nu?
– Nej, numera stickar jag tillsammans med min flickvän Evelina och min mamma. Det är fantastiskt roligt att få fler med i arbetet.

stickat3

Några av de mössor, vantar och halsdukar som Daniel och hans flickvän Evelina stickat.

Hur kom du i kontakt med Hjärta till Hjärta?
– På klosteravdelningen i Skänninge träffade jag ju dig som berättade att din fru stickade till Lepramissionen. Men då mina stickade plagg är av tjockare kvalitet, pratade vi om att Hjärta till Hjärtas sändningar som bland annat går till Rumänien skulle passa bättre.

Hur mycket har du stickat hitills?
– Jag har skickat en omgång förut till Rumänien, och den här gången har vi tillsammans stickat 60 mössor, 43 par sockar och 15 halsdukar.

Hur skaffar du garn?
– Min mormor, som också snart ska börja sticka, hjälper oss att få garn. Dessutom lägger jag ut annonser på Facebook under ”bortskänkes” eller ”loppis”. Jag visar bilder på det jag har stickat och berättar vad de ska gå till. De flesta håller med om att det bästa sättet att hjälpa människor är att hjälpa dem på plats i sina fattiga hemländer. Där lever de i stor missär och har ingen möjlighet att komma hit. Genom Facebook har jag fått mycket garn och kontakter.

Vad motiverar dig att sticka till utsatta människor?
– Jag har själv kunnat ta mig upp ur svåra situationer både före och under fängelsetiden. Jag känner att jag har tagit mycket från samhället och vill nu kunna ge tillbaka lite och hjälpa andra som har det svårt. Det ger mig glädje och en värme i kroppen.

Kommer du att fortsätta att sticka nu när du har avslutat din fängelsetid?
– Ja, jag och min familj kommer absolut att fortsätta eftersom det känns så meningsfullt.

Vi lämnade Daniel och Evelina med bagaget fullt av stickade plagg. Mössor, sockar och halsdukar. Och med oss har vi Daniels önskan och förhoppning att de ska glädja och värma utsatta människor i Rumänien. Han är glad för samarbetet med Hjärta till Hjärta som kan förmedla det dom har stickat till behövande.

Livet blir inte alltid som vi har tänkt oss, och det blev det inte heller för Daniel. På olika sätt gör oss livet illa. Att då hitta vägar till att vända det onda till något gott är en dyrköpt erfarenhet. Att inte fastna i egna svårigheter utan försöka hitta möjligheter att hjälpa andra.

stickat

Romska barn från ett samhälle i Rumänien poserar glatt med mössorna och halsdukarna som Daniel stickat åt dem. Foto: Florin Oprescu

Text och Foto: Britt-Marie och Roland Bjurhamn

Klicka här om du vill ge en gåva till Team Roma-projektet
Klicka här om du vill bli månadsgivare för Team Roma-projektet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge