fbpx

Catalin Vlad på Sverigeturné

– Från hemlöst barn till respekterad världsgitarrist

Som hemlös och med ena foten på väg ut i gatulivet kom Catalin Vlad till Hjärta till Hjärtas dåvarande barnhem i Bukarest. Det blev hans räddning. Där såg man till att Catalin, 11 år, började i skolan. Det var också på barnhemmet som han fann musiken. Idag arbetar Catalin Vlad, 28 år, bl. a. som musiklärare hemma i Bukarest. Han är en aktad sologitarrist i världsklass och också medlem i ett gypsyband. Just nu förbereder han sig som allra bäst inför konsertturnén i Sverige.

Catalin föddes i en familj med god ekonomi. När hans pappa och farmor gick bort inom loppet av ett år började saker vackla. I den tunga sorgen bestämde sig Catalins farfar för att sälja den mark han ägde. För pengarna köpte han bostäder till tre av barnen i familjen som inte hade några egna hem. Catalin och hans mamma fick bo kvar i föräldrahemmet. Två år senare dog även farfadern 74 år gammal. Strax efter dödsfallet dök Catalins gudmor upp, en bekant till Catalins mamma. Gudmodern tyckte att de skulle sälja det onödigt stora huset och köpa två lägenheter istället. En för Catalin och hans mamma och en som de kunde hyra ut för att få en inkomst. Catalins mamma nappade på idén och gav gudmodern förtroendet att leta efter en köpare till huset. Huset som var arvegods, kunde inte säljas om inte också Catalins faster godkände det. Gudmodern förfalskade underskriften. Huset såldes. Catalins mamma fick inte ett öre.

Pengarna för huset gick direkt in på gudmoderns konto. Med hjälp av advokater försökte familjen att få tillbaka huset, men det var för sent. Advokaterna förklarade det som ett ”väl genomtänkt bedrägeri”. Catalins mamma övervägde att polisanmäla händelsen men då skulle hon själv bli indragen och riskera fängelsedom p.g.a den förfalskade namnunderskriften. För hur skulle hon kunna bevisa att det inta var hon som förfalskat underskriften? Den lilla familjen blev istället hemlös, utan möjlighet att ta ärendet vidare till domstol.

Enligt ortodox sed har en gudmor ett stort ansvar när en nära anhörig till ett gudbarn går bort. Catalins gudmor köpte en fin lägenhet i centrala Bukarest till sig själv för pengarna. Tilläggas bör att allt detta skedde i en mycket rörig tid i Rumäniens historia (1990-talet). Rumänerna var ovana vid ägande då det inte förekom under kommunisttiden. Ingen visste då hur en korrekt fastighetsförsäljning ska gå till.

Vändpunkten
Efter en tid som hemlösa och innan det började gå riktigt utför för Catalin, fick de kontakt med Hjärta till Hjärta i Bukarest. Catalin fick komma till barnhemmet Casa Blanca och senare till sin fosterfamilj. Genom Hjärta till Hjärta och engagerade människor har han genom åren fått uppmuntran och stöd – känslomässigt och ekonomiskt, tro på sig själv och tro på att han kan åstadkomma något i livet. Han har förvaltat sin talang och arbetat hårt genom åren vid olika musikskolor och har klarat sin universitetsexamen. Catalin får idag ett begränsat ekonomiskt stöd från en givare genom Hjärta till Hjärta. Han kommer inom kort kunna försörja sig själv. Catalin ger tacksamt tillbaka av det han fått genom att dela sin musik på olika konsertscener i Europa men kanske framför allt genom att undervisa och uppmuntra barn och unga i klassiskt gitarr.  ”Det är tack vare Hjärta till Hjärta och alla som engagerar sig i verksamheten som gör att jag är där jag är idag”, säger Catalin Vlad som vet vad det innebär att vara utsatt och hemlös.

Konsertturné för återvändande EU-migranter
I oktober satsar Hjärta till Hjärta på en konsertturné med Catalin. Konserterna är gratis men vi gör insamling till det angelägna ”Team Roma”-projektet som du kan läsa mer om här: http://hjartatillhjarta.se/team-roma-sa-vill-vi-stodja/

Förberedelserna är i full gång inför besöket:  ”Jag arbetar hårt inför konserterna och jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Sverige och spela”, säger Catalin Vlad som inleder sin turné i Årjäng den 11 oktober. Hela turnéplanen hittar du här nedan.

Text: Hanna Andersson, Kommunikatör, Hjärta till Hjärta

Foto: Privat

Download (PDF, Unknown)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge