fbpx

Barnfattigdomen är högst i Bulgarien och Rumänien

Rumänien är det EU-land där barn löper störst risk att hamna i fattigdom och socialt utanförskap uppger Europaparlamentet (EP) i ett pressmeddelande.

Eurostat har sammanställt statistik över barnfattigdom i Europeiska Unionen och dess medlemsländer. Enligt pressmedelandet riskerar 51% av barnen i Rumänien att hamna i fattigdom, i Bulgarien är siffran 45.2%. Motsvarande siffra i Sverige är 16,7%. Det framgår inte av EU:s pressmeddelande hur denna fattigdom fördelar sig inom olika etniska grupperna. Om så vore skulle säkert romska barn vara klart överrepresenterade i statistiken över barn som riskerar att hamna i fattigdom och socialt utanförskap i Bulgarien och Rumänien.

Klicka här för att ta del av hela pressmedellandet

Hjärta till Hjärta vill vara med och motverka de dystra siffrorna. Vi är övertygade om att vägen ut ur fattigdom och utanförskap stavas utbildning och arbete! Genom projekt Team Roma vill vi ge romska barn i Rumänien och Bulgarien läxhjälp och stödundervisning så att de ska kunna hänga med i skolan och kunna läsa vidare på högstadium, gymnasium och kanske på högskola. Vi vill även erbjuda arbete och försörjning till deras föräldrar så att de inte behöver resa långt bort från sina barn i en desperat jakt på pengar. Vi har startat upp sociala företag i både Bulgarien och Rumänien och vi planerar för att starta upp fler företag i de båda länderna tillsammans med våra samarbetspartners.

Om du vill vara med och ge romska barn utbildning och skapa fler arbetstillfällen för romer i Rumänien och Bulgarien kan du ge en engångsgåva till projekt Team Roma här om du vill bli månadsgivare klickar du här. Du kan även Swisha “Team Roma” till 1231963347.

Text och foto: Mikael Good, Hjärta till Hjärta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ge en gåva

Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro 900-7857
SWISH 900 78 57

Klicka här för att ge